Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens klimatpolitik kritieras – igen!

  Det är inte lätt att vara regeringen just nu. När det kommer till klimatpolitiken tycks mycket sväva i osäkerhet. Riksrevisionen, den instans som ska granska riksdagens förehavanden, kommer nu med ytterligare kritik mot regeringens klimatpolitik. Den här gången handlar det om vad regeringens köp av utsläppsrätter egentligen kostar och hur mycket de faktiskt bidrar till de utsläppsminskningar som måste göras.

  Det är med 20 miljoner ton Sveriges utsläpp måste minskas med till år 2020 jämfört med år 1990. För att lyckas med detta ska en tredjedel av minskningarna komma från köp av utsläppskrediter i andra länder. Det betyder att Sverige ska satsa pengar utomlands på klimatåtgärder, vilket är en metod som alliansen har lyft fram istället för att satsa pengar här hemma.

  Graferna nedan visar tydligt hur stor osäkerhet det faktiskt råder gällande vad minskningarna kostar och vilka minskningar köp av utsläppsrätter faktiskt leder till. Vi låter bilderna tala för sig själva.

  Graf 1 i blått. Två scenarion för kostnaden för utsläppsminskningarna. Det kan alltså kosta mellan 670 miljoner och 10 miljarder kronor. Graf 2 i rött. Två scenarion för effekten av utsläppsrätterna. Det kan alltså bli en minskning mellan 6,7 miljoner och 100 miljoner ton.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.