Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Regeringens ”tydliga och ambitiösa” linje i klimatfrågan ifrågasätts

    I dag presenterades för första gången regeringens position då det kommer till EU:s 2030-mål.
    Miljöminister Lena Ek (C) och energiminister Anna-Karin Hatt (C) har i dag en debattartikel i Svenska Dagbladet där man presenterar regeringens position gällande EU:s klimat- och energimål. De båda skriver att det är med ”denna tydliga och ambitiösa linje” som regeringen kommer föra diskussioner om EU:s kommande 2030-mål för klimat och förnybar energi.
    I januari föreslog EU-kommissionen följande mål:
    Utsläppsminskningar: 40 procent (jämfört med 1990 års nivåer), ska ske genom bindande mål fördelade mellan alla EU:s länder.
    Förnybar energi: ska öka till 27 procent, bindande endast på EU-nivå, ska följas upp med nationella handlingsplaner.
    Energieffektiviseringar: Eventuellt mål ska bestämmas först senare, efter en översyn av det nyligen beslutade energieffektiviseringsdirektivet.
    Enligt debattartikeln köper regeringen EU-kommissionens förslag, så när som på utsläppsminskningarna där man vill lägga på ytterligare tio procent som ska genomföras i länder utanför EU – dock bara om ”andra utvecklade länder tar sin andel av utsläppsminskningarna” (vilket är samma strategi som EU haft till år 2020 och som Supermiljöbloggen skrivit om bland annat här).
    Till nyhetsbyrån TT säger energiminister Anna-Karin Hatt:
    – Vi tycker att det är en bra struktur som kommissionen föreslagit att klimatmålet ska vara bindande och bördefördelas på medlemsstaterna. Däremot föreslår man att förnybartmålet enbart ska vara bindande på EU-nivå och i praktiken innebär det att klimatmålet blir överordnat förnybartmålet. Det är en bra princip.
    Om energieffektivisering säger hon:
    – Det är ett viktigt mål men det är rimligt att man inväntar översynen av direktivet som ska göras innan man slår fast nya målsättningar.
    Detta kan jämföras med vad Anna-Karin Hatt sa som centerpartist då Supermiljöbloggen intervjuade henne för några månader sedan i samband med att Centerpartiets partistyrelse föreslog ett nytt miljöprogram (pdf), där partiet kom fram till att ”bindande delmål för utsläppsminskningar, energieffektivisering och förnybart behövs till 2030”. Då sa Hatt:
    – Det faktum att vi har haft och har ambitiösa mål, för energieffektivitet, förnybart i allmänhet och för förnybart i transportsektorn, det har verkligen bidragit till att driva på utvecklingen, både på EU-nivå och i Sverige. Det blir mål att tävla mot, och det tycker vi är ett bra sätt att arbeta utifrån.
    I ett pressmeddelande säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, att just erfarenheten av EU:s klimatarbete visar att det behövs tre mål även fortsättningsvis.
    – Jag hade hoppats att den svenska regeringen skulle ta täten i EU:s klimatarbete. Nu har de gett upp innan avspark.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.