Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringspartierna oense om energiuppgörelsen

  En ny energipolitisk strid ser ut att ha blossat upp mellan regeringspartierna, det står klart idag efter att folkpartiet  på DI debatt kräver att regeringen öppnar för förhandlingar med socialdemokratin i energipolitiken, bara dagar efter att energiminister Anna-Carin Hatt (c) tagit tydligt ställning emot ett sådant förslag på DN debatt.

  Hatt och Björklund – inte överens

  Bakgrunden till bråket går tillbaka till i somras då det blev tydligt att det förmodligen inte blir några nya kärnkraftverk i Sverige eftersom det står i energiuppgörelsen att det inte får byggas några reaktorer annat än på de platser där det redan finns reaktorer, vilket ger de nuvarande kärnkraftsleverantörerna Eon, fortum och Vattenfall i praktiken vetorätt på ny kärnkraft. Eftersom de här aktörerna inte har visat något intresse så ser det inte ut att bli någon ny kärnkraft i Sverige, vilket har gjort folkpartiet allt mer upprörda. Överenskommelsen som de trodde skulle säkra ny kärnkraft i Sverige ser ut att leda till motsatsen.

  För att lösa problemet ville folkpartiet först ändra i energiuppgörelsen, men centerpartiet vägrade blankt, och fick stöd av moderaterna som inte ta samma uppslitande diskussioner en gång till. Det är i ljuset av detta vi måste se folkpartiets nuvarande utspel. Oförmögna att kunna omförhandla energiuppgörelsen med de övriga allianspartierna vill de nu inkludera socialdemokraterna, och därmed få möjlighet att omförhandla, något som centern alltså redan har sagt tydligt nej till. Oavsett de olika politiska krumbukterna så är det tydligt att folkpartiet känner sig allt mindre nöjda med den nuvarande energiuppgörelsen.

  Frågan är vad som kommer ske nu. En förändring av energiuppgörelsen, eller en helt ny uppgörelse med S och de övriga borgerliga partierna skulle med stor säkerhet provocera centerns gräsrötter, och potentiellt leda till en regeringskris. Utan en förändring av uppgörelsen så innebär det i praktiken att folkpartiet har tappat sin trovärdighet i en av deras viktigaste profilfrågor, nämligen utbyggd kärnkraft. Sista ordet lär inte vara sagt i den här debatten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.