Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regnskogen hotas – av guldet

  Avverkningen av regnskogen ökar dramatiskt – på grund av att guldpriset stiger.

  Amerikanska forskarna har granskat satellitbilder över Amazonas mellan 2003 och 2009 och jämfört avverkningstakten i regnskogen med det stigande priset på guld. Deras slutsatser är oroande. 7000 hektar regnskog och våtmark har avverkats under de här sex åren för att ge plats till två stora gruvområden i Guacamay och Colorado-Puquiri. Dessutom har mänger av småbrukare, som hör till den fattigaste delen av befolkningen i Peru, kalhuggit små men många områden i hopp om att hitta en guldfyndighet.

  SVT:

  Den här typen av småskalig gruvdrift har pågått i Amazonas i många hundra år, men de kraftigt stigande priserna på ädelmetaller har inneburit att takten på avverkningen i de biologiskt viktiga skogarna mångdubblats de senaste åren.
  Gruvdriften i Amazonas är bara ett av hoten mot regnskogen. Skogen skövlas även för att själva träden är en viktig handelsvara och för att ge plats åt jordbruk eller planteringar av mer snabbväxande träd.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.