Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekordlite havsis i Arktis

  Arktis kommer sannolikt förändras mycket pga klimatförändringarna. En dramatisk förändring som redan börjat är minskningen av den del av havet som täcks av is. I förrgår slogs ett nytt rekord; inte sedan mätningarna började 1979 har istäcket under sommaren varit så litet. Det är också anmärkningsvärt att rekordet nåddes så tidigt; i vanliga fall brukar istäcket vara som minst i mitten-slutet av september (det tidigare rekordet inträffade 18/9 2007) vilket innebär att vi kanske får se en ännu mer dramatisk skillnad mot det tidigare bottenrekordet innan havet börjar frysa till igen. Till skillnad från det tidigare rekordåret var det här året inte speciellt varmt, däremot kan den snabba avsmältningen kanske delvis förklaras av en tidig storm som luckrade upp istäcket, även om dom två rekordåren alltså skiljer sig åt så kvarstår ändå det faktum att åren 2007-2012 är de sex år då istäcket varit som minst under den tid mätningar gjorts.

  Att havsisen runt Arktis minskar i omfattning skapar en positiv återkoppling (dvs processen förstärker sig själv) eftersom det gör att mer värme tas upp av havsvattnet vilket i sin tur leder till ytterligare avsmältning och uppvärmning. Det varmare havet kan i sin tur ge upphov till förändrade vädermönster som påverkar vädret långt ifrån det arktiska havet genom att påverka jetströmmen.

  Förändringar i havisen leder också till att näringskedjorna i de arktiska vattnen förändras, hur dom kommer förändras är ännu oklart men nånting kommer troligtvis hända. Havsis är inte bara en klump fruset vatten, det är en biotop med en rik flora och fauna av mestadels encelliga organismer. Alger som växer i eller på havsis kan utgöra en väldigt stor del av primärproduktionen i arktiska vatten. Under vintern anrikas organiskt material i havsisen och när delar av isen smälter frigörs detta och ger näring till näringskedjorna i vattenkolumnen och i bottenmiljön, alger som frigörs från isen kan fortsätta leva och reproducera sig i vattnet vilket gör att isen också fungerar som en slags fröbank. Förutom detta så utgör också kontaktytan mellan havsvatten och is en komplex miljö där djurplankton och fiskyngel kan finna både näring och skydd från predatorer, sötvatten från den smältande isen bidrar också till att skapa en skiktning i vattenmassan vilket bidrar till att hålla kvar mer näring i de övre vattenlagren där den mesta produktionen sker. När havsisen minskar i omfattning så minskar även omfattningen av det rika habitat som isen och dess kontaktyta med havsvattnet utgör vilket kan få konskekvenser för ekosystemet.

  En annan förändring i den arktiska havsisen som kan få ekologiska konsekvenser är förekomsten av gigantiska algblomningar under isen långt ifrån iskanten, ett fenomen som antagligen kommer bli vanligare i takt med att istäcket inte bara blir mindre utan även tunnare.

  Källa: University of Colorado

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.