Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rekordmånga är engagerade i årets skräpplockardagar

  Hundratusentals människor planerar att delta i vad som kallas ”Sveriges största manifestation mot nedskräpning”.

  Om knappt två veckor, den 22 april, drar årets officiella kampanjvecka igång för de Nationella Skräpplockardagarna. Det är Håll Sverige Rent som håller i trådarna, och hittills har 219 av landets 290 kommuner anslutit sig till kampanjen, att jämföras med förra året då 204 kommuner var med.

  Håll Sverige Rent skriver att man i år förväntar sig att det även blir rekord vad gäller antalet människor som deltar i kampanjen. Just nu är nästan 450 000 personer anmälda, allt från barn till vuxna som deltar via sina skolor, företag eller andra organisationer, eller helt enkelt medverkar som privatpersoner.

  I en ny rapport från Naturvårdsverket som publicerades häromdagen, Strategiskt arbete för minskad nedskräpning – vägledning för kommuner, kan man läsa om några av problemen som följer av att sådant som ”fimpar, godispapper,
  snabbmatsförpackningar, tuggummi, påsar, burkar, engångsgrillar, glas och
  plastflaskor” slängs eller lämnas kvar i naturen:

  Nedskräpningen ger skador på djur och människor, sprider kemikalier och medför negativa effekter för turistnäring och friluftsliv. (…)

  Skräp som hamnar i hav, sjöar och vattendrag skadar fåglar och marina däggdjur. Marint skräp ger skador på båtar, fiskeredskap och motorer. Mängder och egenskaper hos mikroskopiska skräppartiklar i havet är också ett problem, som det i dagsläget finns lite kunskap om.

  Håll Sverige Rent har publicerat hela listan på anmälda kommuner där man skriver: ”Om din kommun inte finns med, ring dem och hänvisa till oss.”

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.