Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Rekordmånga fiskar dör i norska laxodlingar

    62,8 miljoner – så många laxar dog i havsbaserade norska laxodlingar förra året. Det betyder att var sjätte fisk i odlingarna dog en för tidig död, ett dystert rekord enligt en norsk rapport.

    Den nya rapporten om fiskhälsa från norska Veterinärinstitutet räknar upp en rad dödliga hälsoproblem i laxodlingarna: skador när laxarna avlusas, sjukdomar i gälarna, så kallade vintersår orsakade av bakterier, och andra smittsamma infektioner. För första gången räknas också skador orsakade av maneter till de vanligaste hälsoproblemen.

    I vissa områden dog så många som var fjärde lax i odlingarna.

    Odlingskassar blir lusfabriker

    Den allra vanligaste dödsorsaken var alltså skador när laxarna ska avlusas. Laxlus är vanligt i odlingskassarna där många fiskar trängs på liten yta.

    – Det finns 450 miljoner atlantiska laxar i odlingskassar längs norska kusten. När det är så många trivs lusen. Det blir nästan som lusfabriker, säger Ingunn Sommerset som är redaktör för rapporten till Dagens Nyheter.

    Hon är sektionsledare för institutets avdelning för akvatisk biosäkerhet och hoppas att rapporten ska leda till bättre regler för hur laxen ska hanteras. Tidigare skedde avlusningen på medicinsk väg men lössen har blivit resistenta och måste nu avlägsnas genom att fisken spolas eller doppas i varmt vatten, vilket är mycket påfrestande för laxen. De som redan har andra infektioner har större risk att dö efter den stressande behandlingen, enligt Dagens Nyheter.

    Ingen märkning garanterar laxens välfärd

    Även fodret till laxodlingarna är förknippat med stora problem. Det bidrar till utfiskningen av bland annat Östersjön, och fisk som skulle bli mat och minska risken för undernäring i till exempel Afrika mals ned till mjöl och används som laxfoder, vilket bland andra Natursidan har skrivit om. Att mata fisk med fisk som annars hade kunnat ätas av människor är dessutom ett resursslöseri som i sin tur tär på planeten. Nyligen berättade Supermiljöbloggen att det finns mer miljövänliga sätt att utfodra laxen och odlad lax som är certifierad med ASC-märkningen ska få foder från hållbart fiske. Men det finns i dagsläget ingen märkning som tar hänsyn till djurens välfärd, skriver Dagens Nyheter.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.