Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Rekordvärme i sikte – 1,5 grader kan passeras inom fem år

    Med 50 procents sannolikhet kommer den globala medeltemperaturen nå 1,5 grader över förindustriella nivåer redan de kommande fem åren. Det skriver FN:s Världsmeteorologiska organisation och sänder ytterligare en varning till världen att agera.

    Sannolikheten att tillfälligt överskrida 1,5 grader har ökat stadigt sedan 2015. Då Parisavtalet skrevs under var den nära noll. Mellan åren 2017 och 2021 ökade risken för ett överskridande till runt tio procent.

    Nu bedömer FN:s meteorologiska organisation WMO i en uppdaterad rapport att sannolikheten ökar snabbt till nästan 50 procent för perioden 2022-2026. Därmed har sannolikheten att jorden tillfälligt kommer gå över 1,5 grader under ett av de kommande fem åren aldrig har varit högre.

    WMO:s rapport tyder på att temperaturerna mellan 2022 och 2026 kommer att vara mellan 1,1 och 1,7 grader högre än förindustriella nivåer och det anses vara 93 procents sannolikhet att nya värmerekord kommer slås. Lika hög sannolikhet bedömmer rapportförfattarna att det är att femårsgenomsnittet för 2022-2026 kommer vara högre än de senaste fem åren (2017-2021).

    Parisavtalet lever än

    Att den globala uppvärmningen tillfälligt passerar 1,5 grader är dock inte samma sak som att Parisavtalets mål är helt utom räckhåll, understryker forskarna. De globala temperaturerna varierar från år till år och Parisavtalet hänvisar till ett långsiktigt medelvärde snarare än till temperaturen under ett enskilt år.

    I framtiden väntas det dock bli vanligare med tillfälliga överskridanden av 1,5 grader men forskarna ser också en ökad risk för att det kan passeras under en längre period.

    Källa: Climate Central

    Det år vi tillfälligt överstiger 1,5 grader kommer förmodligen att bli ett år med El Niño, det naturliga meteorologiska fenomen som förknippas med en ovanlig uppvärmning av ytvattnet i östra Stilla havet och som kan påverka vädret över hela världen.

    Även Berkeley Earth – en oberoende amerikansk ideell organisation fokuserad på miljödatavetenskap – har prognostiserat att den globala temperaturen kommer att nå 1,5 år 2033 och 2 grader år 2060. Med de senaste sju åren som de varmaste någonsin ser de en stark överensstämmelse med den globala klimatkrisen.

    Källa: Berkeley Earth

    ”Så länge vi fortsätter släppa ut växthusgaser kommer temperaturerna fortsätta öka”

    I år har världen redan fått uppleva extremväder när Indien och Pakistan drabbades av en ovanligt tidigt och ihållande värmebölja med temperaturer uppemot 50 grader. Förra året blev ytterligare ett varmt år ihågkommet för värmeböljor, skogsbränder och skyfall över hela världen med en global uppvärmning på cirka 1,1 grader varmare än genomsnittet från det sena 1800-talet.

    Enligt oberoende analyser från NASA och USA:s vädermyndighet NOAA blev jordens globala genomsnittliga yttemperatur år 2021 det sjätte varmaste någonsin. Därmed går de i linje med tidigare sammanställningar från Copernicus och WMO som kom tidigare i år. 

    Europa upplevde sin varmaste sommar någonsin och ligger redan 2 grader över genomsnittet för 1991-2020. Stora delar av världens hav upplevde minst en kraftig marin värmebölja under 2021 och haven har inte varit så försurade på minst 26 000 år.

    En snabb klimatomställning blir därmed allt viktigare och behöver få högsta prioritet. Vad som behöver göras är WMO:s generaldirektör Petteri Talas tydlig med i ett pressmeddelande till rapporten:

    Så länge vi fortsätter släppa ut växthusgaser kommer temperaturerna fortsätta öka.

    Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

    I Sverige har frågan dessvärre fastnat att handla om energi och kärnkraft samtidigt som tillstånd för vindkraftverk stoppas, trots att vindkraft tillsammans med solkraft tillhör de avgörande energislagen för övergången till förnybar energi. Detta enligt senaste IPCC-rapporten som lyfte fram att priserna på förnybart gått ner kraftigt och gjort dem till billiga energislag.

    Och om det inte vore nog kan ett utdraget krig i Ukraina göra det svårare för världen att nå målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det varnade nyligen USA:s klimatsändebud John Kerry, enligt The Guardian.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!