(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Rektorn förklarar sig: Därför fortsätter Lunds universitet investera i oljebolag

Foto: Fossil Free Sverige

Nu svarar rektorn och donationschefen studenterna om varför de inte går med på studenternas krav om ett fossilfritt Lunds universitet.
I en replik i Landets Fria tidning svarar rektorn och donationschefen på frågan varför de inte vill sälja av sina investeringar i fossilindustrin. De börjar med att ge studenterna beröm för kampanjen:

Ambitionerna bakom Fossil free är mycket lovvärda och välkomna för att få till en förändring av finansmarknaden så att klimat, miljö och hållbarhet gagnas.

Vidare påpekare de att universitetet har värdepapper värda sammanlagt 2,3 miljarder kronor, av dem lever allt utom 100 miljoner kronor upp till Fossil frees krav och är fossilfria. Resterande 100 miljoner är investeringar i fonder, där fossilbolag ibland ingår. Bland dessa finns till exempel SEB:s etiska fond, med innehav i oljebolaget Gazprom. Att en etiskt screenad fond fortfarande innehåller oljebolag är märkligt, men rektorn och donationschefen slår ifrån sig ansvaret genom att hänvisa till att det är SEB och inte universitetet som har bestämt fondens innehåll och att de är hänvisade till indexfonder för att ha investeringar med trygg avkastning.
Fossil Free Sveriges nationella samordnare Olivia Linander är dock kritisk till universitetets svar och säger till Supermijöbloggen:

Det är tydligt att de prioriterar hög avkastning framför etiska investeringar. Det vi efterfrågar är att de över fem år (!) divesterar, det är ett litet åtagande jämfört med den impact ett sådant ställningstagande skulle ha.

Tidigare på Supermiljöbloggen: Lunds universitet säger nej – blir inte fossilfritt.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.