Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ren tur att Fukushima inte blev än värre visar ny studie

  Smält kärnbränsle var bara centimeter ifrån att bränna igenom den yttre skyddsvallen i kärnkraftverket, innan man lyckades sänka temperaturen genom att pumpa in havsvatten, visar en ny studie från företaget Tepco som äger kärnkraftverken.

  Hade kärnbränslet tagit sig igenom den yttre skyddsvallen så hade det inte funnits någonting kvar som kunde stoppa bränslet. Det hade då runnit ut, och bränt igenom marken, för att sedan riskera att hamna i grundvattnet, och spridas på andra sätt, eftersom bränslet då hade varit väldigt svårt att samla upp. Den nya studien från Tepco tyder på att det i värsta fall bara var 37 cm mellan den yttre skyddsvallen och omgivningen. Exakt hur stor del av skyddsvallen som bränts bort vet dock ingen, då strålningen i kärnkraftverket är på tok för hög för att vistas i så bygger alla antaganden på datormodeller.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.