Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Risexperter: sluta missbruka bekämpningsmedel


  Internationella risforskningsinstitutet, IRRI
  , har antagit en handlingsplan för att minska hotet från striten Nilaparvata lugens, en insekt som kan orsaka stora skador i risodlingar. I handlingsplanen uppmanar man till att bygga upp risodlingssystemens naturliga motståndskraft mot skadeinsekter och stoppa vad man betecknar som missbruk av vissa bekämpningsmedel. Det man framförallt vänder sig mot är bruket av s.k. bredspektruminsekticider, insektsmedel som dödar ett stort antal arter och utvecklingsstadier av insekter. De ”breda” insektsmedlen slår även ut rovinsekter och spindlar som annars skulle kunnat bidra till att hålla nere populationerna av skadegörare som N. lugens. Man kritiserar även alltför intensiva odlingssystem samt överanvändning av kvävegödning; det sistnämnda på grund av att det ökar proteinhalten i plantan och gör att populationer av skadeinsekter kan växa till sig snabbare när dom väl fått fäste.
  IRRI har redan haft framgångar med att sprida sina idéer om hur N. lugens ska bekämpas på ett mer hållbart sätt; Thailand har förbjudit två bredspektruminsekticider och i Vietnam har man börjat bygga mer resilienta risodlingssystem och minska användandet av insektsmedel i förebyggande syfte.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.