
Inför EU-valet berättar Moderaterna gärna om att Sverige förenar klimatansvar med tillväxtpolitik. Nu vill de ta den modellen till EU i valet den 9 juni. Det är bara det att utsläppen ökar i Sverige, samtidigt som tillväxten är låg. För väljare som vill ha både klimatpolitik och en hållbar ekonomisk politik gäller det att se upp med såväl partiretorik som falska nyheter.
Tidigare i år aviserade EU-kommissionen att ett arbete för att komplettera EU:s klimatarbete med mål för år 2040 inleds. Detta har kommenterats i en skrivelse från svenska regeringen, som välkomnar arbetet. Samtidigt betonar man att EU:s 2040-mål blir ett arbete som slutförs först efter EU-valet och då med en ny EU-kommission.
Moderaterna har nu genom sin toppkandidat till EU-parlamentet, Tomas Tobé, gått ut med ett krav på att EU antar tillväxtmål, förutom klimatmål. Moderaterna vill alltså att EU sätter ett tillväxtmål parallellt med ett nytt klimatmål för 2040.
Det är avgörande att klimatpolitiken går hand i hand med tillväxt och konkurrenskraft, säger Moderaterna till TT.
Enligt Moderaterna är det viktigt att EU kan visa för länder som USA och Indien att den gröna omställningen inte leder till ökad fattigdom, skriver TT i ett referat av partiets förslag. Moderaterna menar också att när EU:s klimatpolitik ska bli ännu mer ambitiös framöver behöver politiken säkerställa att den ekonomiska tillväxten inte drabbas negativt.
Konkret innebär detta att den svenska regeringen nu driver på för att tillväxtmål ska tas samtidigt med klimatmålen för 2040. Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé kopplar de här frågorna till svenskt skogsbruk, där moderaternas linje är att skogsbruket i Sverig är grönt och hållbart och kombinerar klimatarbete med tillväxt.
Enligt Tomas Tobe har EU haft ett väldigt starkt fokus på klimatmål men har missat väldigt mycket av tillväxten. Europa blir fattigare jämfört med exempelvis amerikanarna och det måste vi ändra på, säger Tobé.
Han anser att Sverige föregår med gott exempel. ”Jag tycker att vi har visat från svensk sida att vi har klarat av att sänka våra utsläpp och samtidigt ha tillväxt” säger Tomas Tobe till TT. Men vi måste också på europeisk nivå vända den här utvecklingen, där Europas andel av världsekonomin fortsätter att minska. Annars kommer framtida generationer att bli fattigare, fortsätter han.
Tobés beskrivning motsvarar inte dagens läge i Sverige särskilt väl. Som en följd av den kraftiga sänkningen av reduktionsplikten, alltså inblandning av förnybart bränsle i bensin och diesel, har utsläppen ökat mycket kraftigt i år. Bara under de tre första månaderna har de stigit med 850 000 ton, enligt branschorganisationen Drivkraft Sverige, vilket SMB berättade om. För hela året beräknas fyra miljoner ton ytterligare fossil koldioxid därmed släppas ut i atmosfären och bidra till uppvärmningen.
Även resonemanget om ekonomisk tillväxt haltar när det jämförs med aktuell statistik. I Europakommissions prognos för tillväxttakten hos medlemsländerna bedöms Sverige få den lägsta tillväxten under 2024.
Tillgängliga fakta pekar alltså snarare på att utsläppen ökar i Sverige, samtidigt som tillväxten är låg. I EU-valet har väljarna nu möjlighet att säga sitt angående trovärdigheten i Moderaternas ambition att exportera den nuvarande svenska modellen för att kombinera tillväxtpolitik med klimatmål.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till