Risk för greenwashing när företag bidrar till FN:s hållbarhetsmål
Allt fler företag arbetar med FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Nu visar ny studie att det finns en ökad risk för greenwashing när företag väljer mål där de redan presterar bra eller lätt kan förbättra sig inom.
FN:s 17 hållbarhetsmål kan användas av företag för att bli mer hållbara. Målen ska vara ett stöd för företag att driva en ansvarsfull verksamhet och på ett hållbart sätt ta hänsyn till sociala, miljömässiga och ekonomiska faktorer i företagens verksamheter.
Nu visar dock en studie framtagen inom det IVL-ledda forskningsprojektet Mistra Carbon Exit att engagemanget för FN:s hållbarhetsmål bland 2 000 av världens största börsnoterade företag till stora delar enbart är symboliskt. Till exempel hade hälften av företagen i studien mål som kunde kopplas till FN:s hållbarhetsmål, men endast en fjärdedel av företagen hade relevanta och mätbara mål.
I bästa fall kan hållbarhetsmålen fungera som ett stöd för att fatta informerade beslut för ökad hållbarhet. I värsta fall bidrar de bara till ett ytterligare lager av ”grönmålning”, skriver forskarna på DN Debatt.
Av studien framgår det att vissa företag väljer mål som ger en mer fördelaktig bild av företaget genom att välja områden som företaget redan presterar bra inom eller lätt kan förbättra sig inom, så kallad ”cherry-picking”. Forskarna bakom studien menar att företagen istället borde välja mål som är mer relevanta och utmanande. De exemplifierar det här genom att peka på hur företag inom bland annat oljeindustrin inte bör välja bort mål som innebär en övergång till förnybara energislag, eller att företag inom resenäringen inte kan fokusera på enbart social hållbarhet utan även bör fokusera på utsläppen från flygresor.
Samtidigt poängterar forskarna att hållbarhetsmålen kan fungera som långsiktiga ramverk för företags hållbarhetsarbete. Hållbarhetsmålen kan, förutom att hjälpa företag att bli mer hållbara, även visa företagen vilka hållbarhetsmål som är nödvändiga, accepterade och efterfrågade av samhället.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till