Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Risken för väpnad konflikt ökar efter klimatkatastrofer

    Kriget kan komma till Sverige, men klimatkrisen är redan här. Foto: WikiImages från Pixabay

    En studie publicerad tidigare i år visar att risken för väpnade konflikter ökar direkt efter klimatrelaterade katastrofer. Risken är särskilt hög i länder med stora befolkningar, politisk utestängning av etniska grupper och låg utvecklingsgrad.

    Kopplingen klimatkris och krig är egentligen inget nytt. Till exempel kallade FN:s före detta generalsekreterare Ban Ki-Moon kriget i Darfur ”det första klimatkriget”. Även den extrema torkan 2006-2009 i Syrien till följd av klimatförändringar har kopplats till det inbördeskrig som senare utbröt i Syrien 2011. Även andra klimatrelaterade fenomen har kunnat kopplas till beväpnade konflikter, men kritiker har påpekat att de vetenskapliga bevisen för att de ska vara kopplade inte varit tillräckligt starka.

    Men nu visar en studie som publicerades i tidskriften Global Environmental Change tidigare i år ett nytt sätt att identifiera när och hur klimatrelaterade katastrofer bidrar till väpnad konflikt, vilket stärkt bevisen. I den nya studien kombineras statistisk data med faktiska fallstudier för att därigenom tydligare visa kopplingarna mellan klimatrelaterade fenomen och beväpnade konflikter. Studien har genom den här forskningsmetoden kunnat visa att en tredjedel av alla beväpnade konflikter som studerades mellan 1980 och 2016 föregicks av en katastrof.

    Till exempel föregicks Al-Qaidas utvidgande av sitt verksamhetsområde och rekrytering av nya krigare i Mali 2009 av torka i det drabbade området. Ett annat exempel är hur jordskred och cykloner i Filippinerna föregick våldsamma konflikter mellan kommunistpartiet och Moro National Liberation Front. Framförallt sker dock konflikter i länder eller regioner som redan är utsatta för politisk och social instabilitet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.