Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Robotbin kan ta över pollineringen

  Honungsbi
  Vanligt bi Foto: Maciej Czyżewski

  Forskare på Harvard håller på att ta fram robotbin. Förutom att kunna pollinera växter kan användningsområdena vara att söka efter människor i efterdyningarna av en naturkatastrof, kunna utforska i farliga miljöer eller övervaka trafiken.
  Robotbina kan bli lägliga om inte ett svar på bidöden hittas snart, men flera andra användningsområden radas även upp. Dessa är:

  • Autonom pollinering av grödor
  • Sök och räddning (t.ex., i efterdyningarna av en naturkatastrof);
  • Utforskning i farliga miljöer
  • Militär övervakning
  • Klimat- och väderkartläggning med hög upplösning
  • Trafikövervakning

  Tycker du om vanliga honungsbin mer och vill hjälpa dem att överleva? Organisationen Bee Urban erbjuder fadderskap av bin och bikupor till företag i städer.
  Forskarna har på hemsidan inte kommenterat eventuella etiska aspekter kring förslaget på övervakningen. Bilder på robotbina går att hitta på Harvards hemsida.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.