(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Rockström: ”Det är pinsamt”

Foto: Stockholm Resilience Centre

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, som också var en av medlemmarna i regeringens Framtidskommission, menar att det är pinsamt att EU-parlamentet går längre än vad den svenska regeringen gör när det gäller EU:s 2030-mål.
Under fredagen anordnade Hagainitiativet ett frukostseminarium: Inför supervalåret – Hur lyfter vi klimatfrågan i valrörelsen?
En av talarna på plats var Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet samt chef för Stockholm Resilience Centre. Rockström var även en av de nio personer som Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund under hösten 2011 bjöd in att sitta med i Framtidskommissionen, en grupp som hade i uppdrag att identifiera de viktiga samhällsutmaningar som Sverige står inför på längre sikt.
Under Hagainitiativets frukostseminarium förklarade Rockström att han tycker att just politiken behöver spela en mycket större roll än vad den gör i dag när det gäller klimatfrågan. Rockström förklarade det hela på följande sätt:
– Sverige håller på att hamna i andra rangens nation när det gäller hållbarhetsfrågor. Det är till och med pinsamt att EU-parlamentet går längre än vad Sverige lyckas göra när det gäller överenskommelsen om att behålla de tre målen kring utsläppsminskningar, effektivisering och förnyelsebar energi. Vi vet att EU skulle behöva minska utsläppen med minst 60 procent till 2030. Nu landar vi på 40 procent. Men det måste backas upp av mål som stimulerar innovation. Och det backar alltså Sverige från.
***
Läs också:
Energimyndigheten vill se tre mål till 2030
Europaparlamentet säger ja till mål om energieffektivisering

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.