Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Rockström: ”Stöd all form av `divestment´ från fossila energikällor”

  Foto: M. Axelsson/Azote

  Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, menar att fler måste ta ställning och avyttra sina investeringar i företag som huvudsakligen sysslar med olja, gas och kol.

  I ett längre inlägg på Stockholm Resilience Centres hemsida tackar Johan Rockström dels för alla positiva kommentarer han fått efter sitt sommarprogram i Sveriges radios P1. Han bemöter också en del kritik som kommit, som främst har handlat om att vissa ämnen som exempelvis befolkningsfrågan och kärnkraftsfrågan inte kom med, men även kritik som handlat om själva motiven som lyftes fram i radioprogrammet om varför vi ska ställa om världen i en mer hållbar riktning.

  I texten listar Johan Rockström även några punkter på vad han menar nu behövs göras här i Sverige. Han skriver bland annat:

  Stöd all form av ”divestment” från fossila energikällor.

  Följ Rockefeller, Axa och många universitets och företags ställningstagande. Vi behöver en ”av-investeringsrörelse” i Sverige. Det är helt avgörande, eftersom det bara är när de stora kapitalen (t ex våra pensionspengar) verkligen börjar gå till sol, vind, vatten, och ekosystemförvaltning som vi kan skönja en hållbar utveckling på riktigt.

  Johan Rockström ger även en känga till de svenska medierna och de svenska politikerna som han menar inte tar hotet mot planeten på allvar:

  Vi behöver ”gröna” sidor för att komplettera de ”rosa” industrisidorna i dagspressen. Många får för sig att vi trubbas av om vi matas varje dag med miljörisker. Jag tror det är precis tvärtom – vi måste matas hela tiden med planetens hot och möjligheter. Genom att ”störas” kontinuerligt med planetens betydelse, tror jag, likt ränteläget, att vi då uppfattar planeten som så viktigt som den ju faktiskt är. (…)

  Under de senaste månaderna har stats- och regeringschefer flugit i skytteltrafik fram och tillbaka till Bryssel för att lösa Greklandkrisen. Visst Grekland är en kris, men den är en fjärt jämfört med planeten. När såg ni Hollande, Merkel, Cameron, Löfven sist pendla till Bryssel för nattmanglingar om Planeten? Aldrig… Inte ens detta Super-År för vår gemensamma framtid. Det är otroligt. Våra politiska ledare behöver ”lite” hjälp med prioriteringarna, och vår röst är ett starkt stöd.

  Miljöaktuellt skrev under Almedalsveckan att Johan Rockström vill att Sverige ska sätta som mål att bli den första fossilfria nationen i världen. Detta är något som han nu återkommer till:

  Tänk om vi kunde, i en parti-övergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt. Om vi dessutom lyckas – att ha en bra social och ekonomisk utveckling i en hållbar nation, så blir den ett föredöme för andra nationer (det går och det gör oss till en starkare och mer välmående nation).

  Läs hela Johan Rockströms inlägg här.

  Läs mer på Supermiljöbloggen:

  Rockström om Vattenfalls brunkol: ”Behåll och verka för utfasning”

  Rockström en av forskarna när regeringen tillsätter vetenskapligt råd

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra