Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så fel hade klimatförnekarna om vindkraften

  Nationalekonomen Marian Radetzki och klimatförnekaren Jonny Fagerström har tidigare påstått att vindkraften kommer kosta staten 300 miljarder fram till 2035. Nu visar en sammanställning som bloggen Osunt har gjort hur fel detta ser ut att vara, redan nu.

  Vindkraftproduktionen för 2011 ser ut att hamna på ca 5,9 TWh (rullande 52 veckor), medelpriset för energicertifikat har varit 247,33 kr /MWh.

  Sammanfattningsvis ser det alltså ut så här:

  Antaganden av Radetzki och Fagerström:

  Produktion 2011 5,7 TWh till en kostnad av 2,7 miljarder –> kostnad på 57,5 öre / kWh.

  Verkligt utfall (rullande 52 v):

  Produktion 2011 5,9 TWh till en kostnad av 1,457 miljarder –> kostnad på 24,7 öre / kWh.

  Antagandena av Radetzki och Fagerström var alltså 133% fel för 2011, ska bli intressant hur det ser ut när vi summerar 2012.

  Det är svårt att tro att dessa siffror kan få genomslag i debatten om energi, men så är det faktiskt. Just dessa felaktiga uträkningar har nämligen snappats upp av den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. I deras rapport om vindkraft, som visade sig vara full av felaktigheter och vetenskapliga feltramp, refereras dessa siffror som en av källorna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.