Så kan vatten från översvämningar bli en resurs istället för ett problem
Urbana miljöer är dåliga på att hantera översvämningar och stormar, med avrinningssystem som snabbt blir överfulla. Nu provar Kina ett nytt sätt att ta hand om städernas rörliga vatten. Genom att städerna utnyttjar vattnet på plats sparar man på både miljö och pengar.
Hälften av alla Kinas städer har idag ett dåligt skydd mot översvämningar. Särskilt äldre delar av städer har ofta inga planer alls för hur man ska hantera en översvämning, samtidigt som Kinas städer växer väldigt fort. Nu startar ett projekt där man i 16 olika städer kommer bygga upp ett sammanhållet system för att samla in och behandla vattnet direkt i städerna, för att sedan också kunna användas på plats. I förlängningen hoppas man att projekten i Kina ska visa att städer kan sänka sina koldioxidutsläpp och minska effekterna av klimatförändringarna.
— Det är ett nytt sätt att se på dagvatten, inte som ett problem utan en möjlighet och en resurs för att öka vår tillgång på vatten, säger Richard Luthy, professor i civil- och miljöteknik vid Universitetet i Stanford.
Tekniken påminner om vad många villaägare redan gör med en hink nedanför stupröret vid husknuten. Men i stället för att placera ut hinkar i städernas gränder placerar man insamlingssystem på taken, ihop med takträdgårdar som i sig kan absorbera koldioxid och balansera temperaturerna i en varm stad. Vattnet som samlas in kan då användas på plats, direkt i trädgårdarna eller ner i husets toaletter. Insamlingen av vatten kan också ske på gatorna genom nya markmaterial som släpper igenom vatten, ner till gångar som har bättre kapacitet att ta hand om stora vattenmassor än de traditionella systemen på marknivå. Att dagvatten snabbt samlas upp gör också att det inte sköljer runt föroreningar och skräp, som ofta till slut hamnar på stränder i stället för i till exempel återvinning. Särskilt vid kraftiga regn kan ett sådant här system vara värdefullt.
Men vatten kan också samlas ovan mark, i särskilda diken med växtlighet som då renar vattnet längs vägen samtidigt som vattnet hjälper växtligheten i diket att växa och därmed absorbera koldioxid och även rena luften något. Gröna diken och takträdgårdar finns redan här och där i bland annat USA, men projektet i Kina syftar till att kombinera de här metoderna och skapa urbana vattenreservoarer med vatten som faktiskt går att använda.
Det är givetvis dyrt att ställa om en stads hela hantering av vatten, men exempel från mindre projekt i Shanghai och Los Angeles visar på stora besparingar på längre sikt.
— Projektet får support från många olika grupper, säger Richard Luthy.
— Staden gillar det för att ger vatten. Surfare gillar det för att det minskar mängden skräp på stränderna. Miljögrupper gillar det för att du gör staden mer hållbar och boende gillar det för att du tar en urban pest och konverterar till en resurs för alla.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till