Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så lyckades en affärsman och en basketspelare få kina att sluta äta hajfenssoppa

  Jakten på hajfenor har pressat ett flertal arter mot gränsen till utrotning. Men nu har en framgångsrik kampanj fått kineserna att börja överge hajfenssoppan som var huvudorsaken bakom jakten på haj, skriver Boston Globe.

  Det var år 2006 som organisationen WildAid inledde ett samarbete med den populära basketspelaren Yao Ming i syfte att göra allmänheten medveten om skadorna som konsumtionen av hajfenssoppa orsakar. Kampanjen fick en bra spridning och en av de som berördes av kampanjen var affärsmannen Jim Zhang. Efter att ha sett kampanjfilmen som visade hur hajarnas fenor skärs av och de sedan kastas tillbaka i havet igen engagerade han sig starkt i frågan.

  Zhang övertygade 30 personer i det kinesiska parlamentet att skriva på ett förslag om att förbjuda import av hajfenor. Förslaget gick inte igenom, men parlamentet tog senare beslut om att förbjuda konsumtion av hajfenssoppa på officiella banketter, något som fick stor betydelse då officiella middagar stod för majoriteten av hajfenskonsumtionen. Effekten blev en minskning av konsumtion av hajfenor med 50 – 70 procent på två år.

  via Natursidan.se

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.