Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så minskade Landstinget Västernorrland sina flygresor med 80 procent

  Under de tre första månaderna i år har Landstingets Västernorrlands flygresor mellan Sundsvall och Stockholm minskat med 80 procent jämfört med samma period 2011.

  Minskningen är ett resultat av medvetet miljöarbete där landstinget erbjöd alternativ till flyget i form av ökad användning av distansmöten. De använde sig också av så kallad intern klimatkompensation, där landstinget i sina tjänsteresor ger ett kostnadspåslag för de arbetsplatser där anställda åker tjänsteresor med flyg och bil. Pengarna från kostnadspåslaget används sen till att finansiera gratis kollektivtrafikresor för de som väljer det miljövänliga alternativet istället, vilket fått många att välja tåg och buss.

  – Den interna klimatkompensationen har fungerat bra, men egentigen tror jag inte den stora effekten kommit av att vi flyttat några kronor hit eller dit. Men kostnadspåslaget sätter igång en diskussion och får folk att bli medvetna. Det blir ett ställningstagande från landstinget som folk tar hänsyn till, säger Olle Bertilsson, miljöchef på landstinget.

  För att hålla diskussionen om hållbarhet levande har också en reserådgivare anställts som ska resa runt på arbetsplatserna och hjälpa människor att göra mer hållbara val, och hittills har resultaten varit över förväntan. Kanske något för andra kommuner och landsting att ta inspiration av?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.