När den hormonstörande plastkemikalien bisfenol A fasas ut på grund av farliga hälsoeffekter ersätts den av andra bisfenoler. Nu visar en ny studie att även bisfenol F kan kopplas ihop med lägre kognitiv förmåga hos barn.
Tidigare studier har visat att barn till gravida kvinnor som haft höga halter av plastkemikalien bisfenol F (BPF) i urinen under graviditeten kan få lägre IQ. Nu har svenska forskare i SELMA-studien funnit orsaken: BPF kan framkalla förändringar i en gen som styr hjärnans kognitiva utveckling.
Forskarna mätte nivåerna av BPF i urinen hos cirka 800 gravida kvinnor och följde sedan upp barnens utveckling sju år senare. Den genetiska kopplingen verkar bara gälla för pojkar. Skillnaden i IQ-nivå är mycket liten på individnivå, men på populationsnivå märks resultatet.
Den mest kända bisfenolen, bisfenol A (BPA), är en väldigt vanlig kemikalie med väl belagda hormonstörande egenskaper. Den har till exempel påvisats påverka fertilitet, försämra hjärnans utveckling och i värsta fall orsaka cancer. 2011 förbjöd EU BPA i nappflaskor och barnmatsburkar.
Istället har BPA börjat ersättas med andra typer av bisfenoler, däribland BPF. Dessvärre tyder nu allt mer forskning på att även BPA-ersättarna är hormonstörande. Efter ett EU-förbud mot BPA i kassakvitton oroas EU:s kemikaliemyndighet av att användningen av bisfenol S ökar, trots att bisfenol S ”misstänks ha många av samma skadliga hälsoeffekter som bisfenol A”.
Faktarutan
Bisfenoler är en grupp kemikalier som är vanliga i plastprodukter. Vi får framför allt i oss dem genom mat och dryck som varit i kontakt med ämnet. Sedan 1930-talet har det varit känt att bisfenol A, som är en av världens vanligaste kemikalier, påverkar människors och djurs hormonella system.
Källa: forskning.se

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till