Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så påverkar nya bisfenoler barns IQ

  Foto: Pexels

  När den hormonstörande plastkemikalien bisfenol A fasas ut på grund av farliga hälsoeffekter ersätts den av andra bisfenoler. Nu visar en ny studie att även bisfenol F kan kopplas ihop med lägre kognitiv förmåga hos barn.

  Tidigare studier har visat att barn till gravida kvinnor som haft höga halter av plastkemikalien bisfenol F (BPF) i urinen under graviditeten kan få lägre IQ. Nu har svenska forskare i SELMA-studien funnit orsaken: BPF kan framkalla förändringar i en gen som styr hjärnans kognitiva utveckling.

  Forskarna mätte nivåerna av BPF i urinen hos cirka 800 gravida kvinnor och följde sedan upp barnens utveckling sju år senare. Den genetiska kopplingen verkar bara gälla för pojkar. Skillnaden i IQ-nivå är mycket liten på individnivå, men på populationsnivå märks resultatet.

  Den mest kända bisfenolen, bisfenol A (BPA), är en väldigt vanlig kemikalie med väl belagda hormonstörande egenskaper. Den har till exempel påvisats påverka fertilitet, försämra hjärnans utveckling och i värsta fall orsaka cancer. 2011 förbjöd EU BPA i nappflaskor och barnmatsburkar.

  Istället har BPA börjat ersättas med andra typer av bisfenoler, däribland BPF. Dessvärre tyder nu allt mer forskning på att även BPA-ersättarna är hormonstörande. Efter ett EU-förbud mot BPA i kassakvitton oroas EU:s kemikaliemyndighet av att användningen av bisfenol S ökar, trots att bisfenol S ”misstänks ha många av samma skadliga hälsoeffekter som bisfenol A”.

  Faktarutan

  Bisfenoler är en grupp kemikalier som är vanliga i plastprodukter. Vi får framför allt i oss dem genom mat och dryck som varit i kontakt med ämnet. Sedan 1930-talet har det varit känt att bisfenol A, som är en av världens vanligaste kemikalier, påverkar människors och djurs hormonella system.
  Källa: forskning.se

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.