Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så skapar svensk uppfinning vatten av luft

  En ny uppfinning kan bidra till att avhjälpa vattenbristen i världen. Civilingenjörerna Fredrik Edström och Jonas Wamsted, från Uppsala, tilldelades i veckan priset Framtidens innovatör 2011. Detta för att de uppfunnit ett sätt att göra vatten – av luft. Och detta med hjälp av solenergi. Hela processen är alltså förnyelsebar.

  Inte bara mattillgång tros bli ett problem ju större klimatförändringar vi ser. Även vattnet är en resurs som riskerar att bli en allt större bristvara. Redan idag lider 2,6 miljarder människor brist på rent dricksvatten och torka i vissa delar av världen är ett fenomen som tros komma av klimatförändringar. Med den här uppfinningen hoppas man på ett billigt sätt kunna nå regioner där torka är ett problem, där tillgången på elektricitet är dålig och där det är soligt.

  Tanken är att man i soliga regioner ska kunna ha en solfångare på sitt tak som genererar vatten från luften. Värmen från solen används till att göra luften till vattenånga och sedan utvinna vattnet som finns naturligt i luften. Tidigare har man kunnat göra processen men med hjälp av elektricitet. Att man nu kan göra den med solljus tros bli en framgångsfaktor. Omfattningen beräknas till 3 liter vatten per dygn och kvadratmeter solfångare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.