Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sandy fick känd ex-republikan att stödja Obama

  Det stundande amerikanska presidentvalet har inte varit någon solskenshistoria för klimatet. Tvärtom – inte ens demokraten Barack Obama har velat ta i frågan. Därför är det förvånande när den tidigare republikanen tillika nuvarande borgmästaren för New York, Michael Bloomberg, går ut och stöttar Barack Obama offentligt inför presidentvalet den 6 november på grund av – klimatet.

  För första gången sedan 1988 har klimatet överhuvudtaget inte ens nämnts i de nationella debatterna inför presidentvalet i USA. Listan kan göras lång över republikaner som på olika sätt förlöjligar, förnekar och fördummar klimatfrågan. Allt från att vilja stoppa utsläppsregleringar och tro att gud ska rädda klimatet till att vilja dra in stödet till FN:s klimatpanel IPCC och helt avveckla USA:s naturvårdsmyndighet. Senast gick republikanernas presidentkandidat Mitt Romney ut och anklagade Barack Obama för att föra ett krig mot kol. Även demokraternas Obama har ansträngt sig för att vara så tyst som möjligt angående klimatet.

  Därför är det förvånande för många att en mycket välkänd tidigare republikan igår (torsdag) gick ut och stöttade Obama inför presidentvalet  – på grund av klimatet. Det handlar om ingen mindre än New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som säger att han tror att Obama är bättre lämpad än Romney för att hantera klimatförändringarna. Bloomberg är borgmästare i en del av USA som tidigare i veckan drabbades hårt av orkanen Sandys framfart, som troligtvis blev mer extrem på grund av klimatförändringarna. Sandy ledde till att minst 38 New York-bor miste livet. Utöver det orsakade orkanen  skador i mångmiljardklassen.

  Bloomberg gick tidigare ut med att han inte tyckte någon av kandidaterna var tillräckligt bra på att hantera nationens problem och ville därför inte stötta någon. Han har även gjort sig känd för att stödja samkönade äktenskap, ha en restriktiv linje gällande vapen och en liberal syn på abort samt vara en politisk fritänkare. Ingen typisk konservativ republikan, med andra ord. Det är därför ingen helomvändning men ändock en vändning. Bloomberg skriver för Bloomberg View:

  ”Vårt klimat håller på att förändras. Och medan det allt extremare vädret vi har upplevt i New York City och runt om i världen kanske eller kanske inte – med tanke på denna veckas förödelse – är ett resultat av det, borde risken att så är fallet vara tillräckligt för att tvinga alla valda ledare att vidta omedelbara åtgärder”.

  Huruvida Bloombergs offentliga stöd till Obama påverkar opinionen återstår att se. Båda presidentkandidaterna har varit måna om att ha honom på sin sida eftersom han tros kunna influera de väljare som varken är republikaner eller demokrater. Att det skulle behövas en naturkatastrof för att sätta klimatet tillbaka på den politiska agendan önskade nog ingen. Nu får vi se om det något mer klimatfokuserade samtalet håller i sig.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.