Schweiz döms för bristande politik i unikt klimatmål
Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår fast att den schweiziska statens klimatpolitik har för stora brister. Det är en grupp äldre kvinnor som stämt regeringen och pekat på att de är extra utsatta för värmeböljor och att staten måste ta ansvar för att skydda dem. Två andra klimatmål avvisades däremot av domstolen.
Gruppen Klimaseniorinnen med över 2000 medlemmar ligger bakom stämningen. Utslaget innebär att klimataspekter är relevanta för Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och dess 46 medlemsstater. Detta har aldrig prövats förut.
Den komplexa domen säger bland annat att Schweiz måste ha ett bindande regelverk som anger hur växthusgasutsläppen ska minskas för att fasas ut, allt enligt Parisavtalet.
Enligt en analys gjord av miljörättsprofessor Jonas Ebbesson vid Stockholms universitet, får domen sägas peka även rakt mot den svenska regeringens underlåtenhet i klimatfrågan:
Domslutet läxar upp den svenska regeringen i hur den ser på utfasningen av utsläppen och den klimatpolitik vi har här. Regeringen har sagt att den kan tänka sig att öka utsläppen under en period, bara man säkerställer ett mål längre fram. Men att bara påstå att man ska uppnå minskningar utan att ha en tydlig strategi på plats går stick i stäv mot vad domstolen kräver, säger han till DN.
En fransk borgmästare, som anmält regeringen för att hans stad hotas av översvämningar på grund av klimatförändringar, hade däremot ingen framgång. Domstolen konstaterar att han bosatt sig på annan ort och inte berörs själv.
Svenska ungdomar stämmer också staten
Ett tredje mål har drivits av en mindre grupp portugisiska ungdomar, som stämt 32 länder för att göra för litet för klimatet. Domstolen konstaterar att ungdomarna inte kan anses berörda av läget i så många länder, och anser att de har fler möjligheter att påverka politiken som de inte prövat ännu.
Det svenska initiativet Aurora, som SMB berättade om senast i höstas, påminner om de portugisiska ungdomarnas, men riktas enbart mot Sveriges regering och har hela 600 unga undertecknare. Efter att domarna kungjorts kommenterade Aurora dem i ett pressmeddelande.
Man betecknar Europadomstolens utslag som historiskt, även om talan i de portugisiska och franska målen avvisades:
Det är nu tydligt att alla 46 stater som påverkas av Europakonventionen är skyldiga att se över och, om nödvändigt, drastiskt skala upp sin klimatpolitik för att skydda mänskliga rättigheter, säger Ida Edling, juridikstuderande och talesperson för Aurora.
Det är inte bara i Europa som juridiken börjat användas för att påverka länders klimatpolitik. Enligt SVT:s Uppdrag granskning har totalt 15 länder världen över hittills dömts i olika klimatrelaterade juridiska tvister. Det finns även ett globalt, samordnande nätverk för att öka aktiviteter. Mer än dubbelt så många fall, 33 stycken, pågår på olika håll, enligt SVT.
De omfattande domarna i Europadomstolen kan studeras i sin helhet här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till