Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Schweiz har fått nog! Nu ska det städas i rymden.

  Det är inte bara här på jorden som vi har problem med Schweizis har fått nog av allt skrot som flyter runt i rymden och har nu bestämt sig för att skicka upp den lilla städsateliten  CleanSpace One på sitt första uppdrag: städa rymden. Den kommer däremot tidgast vara i omlopp år 2017.

  Efter Sputnik-1, den första satelliten, skickades ut på uppdrag i rymden har mer än 25 000 satelliter skickats ut, men enligt NASA finns det bara cirka 3500 satelliter i omloppsbana. Det innebär att det finns tiotusentals satelliter och över en halv miljon skrotbitar som bara flyter runt och skräpar strax utanför jordens atmosfär.

  Skräpet utgör en fara, men enbart för andra satelliter, då skräpet hinner brinna upp om det skulle falla ner på jorden.

  Så här är det tänkt att CleanSpace One ska sopa rent när den väl är ute i rymden. Som det framgår på bilden så är CleanSpace One en slags engångsdamsugare med målet att brinna upp. Däremot kan den skydda känsliga satelliter, som exempelvis GPS-satelliter som flygplan är beroende av, från att ta skada av krockar med lösdrivande satelliter och skräp.
  Janitor satellite

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.