Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I början av augusti kommer ytterligare 22 arter upp på EU:s lista över invasiva arter. Hälften av dessa arter kan etablera sig i Sverige redan vid mindre klimatförändringar, lyder bedömningen från svenska myndigheter.

    Den nya EU-förteckningen träder i kraft den 2 augusti, och från och med då är det inte tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp, transportera eller släppa ut eller sprida av arterna i naturen. 

    Några av arterna som kan komma att orsaka problem i Sverige är afrikansk klogroda som finns som husdjur i Sverige och som redan orsakar stora problem i södra Europa genom att sprida sjukdomar. Grodan används också som försöksdjur i svensk forskning. 

    Syrenslide och japansk träddödare är trädgårdsväxter som redan finns i Sverige. Båda arterna har sitt ursprung i Asien och riskerar att orsaka problem i Sverige i ett varmare klimat genom att tränga undan andra arter. Förbuden för japansk träddödare börjar gälla först 2 augusti 2027.

    I växtriket hittar vi också musselblomman, även kallad vattensallad, som är en populär akvarie- och dammväxt. Musselblomman kan rubba sötvattenekosystem genom att bilda stora, täta mattor som ändrar ljusförhållandena och konkurrerar ut andra arter som växer under ytan. Förbuden för musselblomman börjar gälla 2 augusti 2024.

    Två sötvattenfiskar som kan komma att ställa till problem är svart dvärgmal som konkurrerar om födan med våra inhemska arter och nordlig ormhuvudfisk som äter andra fiskars yngel och fungerar som värd för parasiter och kan sprida smitta mellan olika vatten.

    Med på listan finns också fyra myrarter, Solenopsis geminata, Solenopsis invicta, Solenopsis richteri och Wasmannia auropunctata, som är bland de mest spridda invasiva arterna på jorden. Myrorna riskerar främst att hamna i Sverige via import av varor.




    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.