Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Riksdagens miljö- och jordbruksutskott vill på prov flytta ut gränsen för fisketrålare i Östersjön. Det är goda nyheter för den allvarligt hotade sillen/strömmingen.

    Från dagens 4 sjömil till 12 sjömil från kusten. Så långt ska den svenska fiskegränsen flyttas ut för de stora industritrålare som överfiskar Östersjön om förslaget tas vidare.

    Fiskejournalen rapporterar att uppmaningen till regeringen antogs på torsdagens utskottssammanträde med stöd av Moderaterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Kristdemokraterna var det enda partiet att reservera sig mot beslutet. Flytten väntas klubbas igenom officiellt i riksdagen under nästa vecka och införas snarast möjligt, först på prov med möjlighet till förlängning.

    Fiskefartyg som fiskar för direkt användning som livsmedel kan få undantag enligt förslaget från miljö- och jordbruksutskottet. Redan nu finns liknande undantag i trålgränsen, trots den påtagliga risken med stora fiskefartyg i Östersjöns känsliga miljö.

    Majoriteten av den sill och strömming som tas upp av industritrålarna idag hamnar inte ens på människors tallrikar, utan används exempelvis som foder i minkuppfödning. Trålarna släpper dessutom ut stora mängder koldioxid.

    SMB har tidigare rapporterat om det allvarliga läget i Östersjön, bland annat för sillen/strömmingen som är motorn i Östersjöns ekosystem. Lokala och småskaliga kustfiskare har de senaste åren larmat om magrare och färre fiskar, vilket kan vara varningstecken på en förestående kollaps. Sedan 70-talet har 80 procent av sillen i centrala och södra Östersjön försvunnit.

    Trots detta kunde SMB nyligen berätta att regeringen drivit igenom fortsatt fiske på hotade bestånd. Den ansvariga myndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, menar att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för kopplingen mellan det storskaliga fisket och den kraftiga nedgången i fiskebestånden.


    Under hösten 2021 samarbetar Supermiljöbloggen med stiftelsen BalticWaters2030 för att lyfta det allvarliga läget i Östersjön.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.