Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Shell får borra trots motstånd i riksdagen

  50 procent av riksdagsledamöterna vill ge svenska kommuner rätt att stoppa företag som borrar efter olja eller gas. Bara 14 procent tycker att företagen ska få köra på som de vill. Detta framgår av en enkät från nätverket Heaven or Shell som släpptes igår. Folkpartiet är mest positiva till gas- och oljeutvinning, visar enkäten.

  Trots detta har det hittills varit fritt fram för företag som Shell att provborra efter fossilgas i Skåne, en gas vars växthuseffekt är 25 gånger starkare än koldioxid.

  Riksdagen sa nyligen nej till ett förbud mot utvinning av gas och olja. ”Det är inte en rimlig väg att gå” konstaterade alliansens ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet år 2008.

  Okej, vi har alltså följande situation:

  • Ett stort internationellt företag vill borra efter fossilgas i Skåne.
  • I riksdagen finns en majoritet mot borrningen.
  • En av de politiker med mest makt i frågan har låtit sig bjudas på resor av samma företag.
  • Alliansens riksdagsledamöter röstar ner ett förslag som skulle kunna stoppa borrningen.

  I år ligger åter en motion om förbud av olje- och gasprospektering på riksdagens bord. Det återstår att se om de nya gröna Moderaterna lyckas köra över riksdagsmajoriteten en gång till.

  För kanske är det ändå som Sofia Arkelsten (M) säger, att de största förändringarna kommer att ske inom de mest utskällda branscherna, och då gör det väl inget om Shell får borra lite till.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.