Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Tio år efter beslutet om att Shell och andra oljebolag måste sanera de kraftigt förorenade områdena i Nigerdeltat har arbetet endast påbörjats på en tiondel av marken.

    2011 släppte FN:s miljöprogram UNEP en rapport som visade den omfattande påverkan som oljeindustrin har på Ogonilandregionen i Nigerdeltat. Efter avslöjandet fastställde FN rekommendationer om att sanering måste ske omgående.

    Men en ny utredning, framtagen av bland annat Amnesty, visar att oljebolagen och Nigerias regering knappt har påbörjat saneringen – närapå ett decennium senare. Inga nödåtgärder har implementerats och det statliga saneringsprogram som lanserades 2016 har knappt fungerat.

    Under tiden som oljan genererar enorma vinster för företagen så har människorna som lever med oljeutvinningen i sin närmiljö inte tillgång till rent dricksvatten och har svårt att försörja sina familjer, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig företagsansvar på Amnesty Sverige.

    I över fem decennier har olje- och gasutvinning orsakat omfattande, fortsatta föroreningar av vattnet och jorden i samhällen i Ogonilandregionen. Området räknas idag som en av världens mest förorenade platser. Fossilindustrin har orsakat enorm skada på det en gång så biologiskt rika Nigerdeltat, som nu förlorar arter i takt med att föroreningarna och exploateringen av naturen fortsätter. Dessutom utsätts människorna i regionen för allvarliga hälsorisker och förlorar sin försörjning.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.