Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Shell har infilterat den nigerianska staten

  Wikileaks senaste dokument är ett skolexempel på hur kolonialism fungerar i praktiken. Nigeria är ett av de oljerikaste länderna utanför arabvärlden, ändå lever 70 % av befolkningen under fattigdomsstrecket. Enda sedan 90-talet har Shell haft olika former av kontakter i Nigerias maktcentrum. Då ledde det till att en folkstam som motarbetade Shell fick sina ledare mördade av den Nigerianska militären.

  Nu visar wikileaks dokument att Shell fortfarande har vitt spridda kontakter inom den Nigerianska staten, som de också utnyttjar. Dokumenten visar också hur Shell samarbetar med länder som USA, och hur de utbyter information om Nigeria. Att länder i väst väljer att ha informella kontakter med oljebolag är både oroande och helt logiskt på samma gång. Det land som har rätt kontakter har också förtur att köpa upp olja om det börjar krisa.

  Hade en organisation infiltrerat de olika regeringsdepartementen i ett västland , och sedan givit vidare informationen till en annan stat hade den rimligtvis klassats som en terrororganisation och ett allvarligt hot emot demokratin. Det lär inte hända nu, hela poängen med dokumenten är att de nigerianska toppolitikerna, Shell och vissa västmakter verkar i symbios med varandra. Allting handlar om kontrollen av Nigerias naturresurser. Att det sedan är djupt odemokratiskt verkar vara mindre viktigt för alla parter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.