Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Shells hemliga PR-strategi avslöjad

  Att Oljejätten Shells bjudresor till politiker givit goda resultat är numera välkänt. Strategin för att charma NGO:s tycks däremot ha varit mindre lyckad.

  Nu har hemliga dokument läckt ut som beskriver Shells PR-strategi för att tvätta sin smutsiga byk efter skandalen i Nigeria under 90-talet. Då anklagades Shell för att ha deltagit i avrättningarna av aktivister Ken Saro-Wiwa och ett antal andra lokala ledare som hade fräckheten att kräva ekonomisk kompensation för de oljefyndigheter som gjorts i regionen.

  Shells strategi gick ut på att försöka närma sig organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch, som ansågs lättare att snärja. Med dessa skulle man samarbeta.

  Organisationer som Greenpeace, Friends of the Earth och företaget the Body Shop (!) ansågs helt omöjliga och dessa skulle man snarare utmana och utmåla som mindre trovärdiga.

  Shell har konsekvent förnekat all inblandning i avrättningarna, men 2009 gick man ändå med på att betala $15.5 miljoner dollar till de Nigerianska aktivisternas anhöriga i en juridisk uppgörelse.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.