SIS-standard för agenda 2030
För de som vill ha hjälp med att arbeta strukturerat med agenda 2030-målen: Nu tas en ny standard fram.
Det finns flera initiativ för att implementera och följa arbetet med de globala målen, alltså de av FN antagna agendan 2030-målen (på engelska SDG = Sustainable Development Goals). Många organisationer behöver visa hur de arbetar systematiskt för att uppnå Agenda 2030. Nu har standardiseringsorganisationen ISO startat en internationell kommitté som tagit sig an uppgiften att utveckla ISO 52001. Det är ett nytt ledningssystem som ska möjliggöra certifiering mot agenda 2030-målen. Svenska Institutet för Standarder, SIS, hakar på.
Många ISO-standarder stöttar FN:s hållbarhetsmål, men det finns inget övergripande, certifierbart ledningssystem som kan styra verksamhetens systematiska arbete, säger Ulrika Edholm, SIS projektledare i kommittén för organisationers samhällsansvar, i en kommentar på SIS hemsida.
Möjlighet att certifiera dröjer
Det första utkastet på den nya standarden beräknas vara klart redan i december i år. Ett år senare ska standarden ut på remiss. Först i december 2025 kan de första verksamheterna certifieras mot ISO 52001 – om allt går enligt plan.
Det finns enligt SIS ett stort intresse för det nya ledningssystemet som kommer att tillhöra samma ”familj” som ISO 9001, 14001 och 45001. En av de som engagerar sig i den nya standarden är hållbarhetschefen Carina Tollmar.
Jag tycker att man ofta använder SDG:erna som pynt lite här och där. Vi behöver bättre hjälp för hur de ska användas och få ihop en mer effektiv process som synkar med hållbarhetsarbetet. Ett ledningssystem som ger input till rapporteringen är superintressant och skulle innebär win-win-win, säger Carina Tollmar E.On:s hållbarhetschef i ett uttalande på SIS hemsida.
Arbetet är igång
Under juni månad håller SIS flera informationsmöten, den 1 juni, 12 juni och 26 juni, för alla som är intresserade av att veta mer om arbetsgruppen och hur man kan delta.
Det är endast 7 år kvar tills målen i agenda 2030 ska vara uppfyllda. Ur detta perspektiv kommer standarden sent, vilket pekar på det stora behovet av att parallellt med standardiseringsarbetet fortsätta arbeta tillsammans, oavsett standardens utformning, för att nå målen. SIS Sverige är också tydliga med att arbetet med standarden ska ses som ett sätt att accelerera arbetet med de globala målen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till