Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Situationen i Fukushima så pass allvarlig att regeringen nu ingriper

  Minst 300 ton radioaktivt vatten läcker ut från Fukushima varje dag. Japans premiärminister litar inte längre på att kärnkraftsbolaget kan hantera situationen.

  Ägaren till kärnkraftverket i Fukushima, Tokyo Electric Power Company (Tepco), verkar inte kunna få kontroll över situationen med radioaktivt vatten som läcker ut i Stilla havet. Det anser den japanska regeringen som nu beslutat att ta fram en egen strategi för hur problemet ska kunna tacklas.

  Bland annat Bloomberg rapporterar om att premiärminister Shinzo Abe efter ett möte i Tokyo under onsdagen gjorde klart för media att situationen i Fukushima är så pass allvarlig att den japanska regeringen ser sig tvungen att ingripa. Abe ska enligt Bloomberg ha sagt:

  – It is an urgent problem. We will not leave this to Tepco, but put together a government strategy. We will direct Tepco to make sure there is a swift and multi-faceted approach in place.

  Tepco menade länge att det inte gick att bekräfta huruvida radioaktivt grundvatten läckte ut i havet. Men för två veckor sedan erkände man att så ändå var fallet. Och nu visar det sig, skriver Reuters som hänvisar till en talesperson för regeringen, att det kan röra sig om minst 300 ton radioaktivt vatten om dagen som läcker ut i havet från det drabbade området.

  Problemen i Fukushima innebär även problem för landets övriga kärnkraftverk. Alla utom två reaktorer i Japan är för tillfället nedstängda som ett resultat av de katastrofala händelserna i mars 2011. Flera bolag har dock ansökt om att få starta upp ett antal reaktorer igen, men enligt både Bloomberg och Reuters höjs nu röster som starkt ifrågasätter lämpligheten i detta med tanke på situationen i Fukushima.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.