Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Självladdande hemelektronik med solceller – både utomhus och inomhus

    Foto: De självladdande hörlurarna Urbanista Los Angeles drivs på utomhus- och inomhusljus. Exeger/Urbanista

    Laddsladdar och batterier har länge krävts för att vår hemelektronik ska fungera. Det kostar både materialresurser och kräver energi. Nu har solcellsteknologin tagit ett stort kliv framåt – vår hemelektronik ska bli självladdande med solceller som kan laddas med såväl utomhusljus som ljuset från en vanlig LED-lampa. SMB har varit i kontakt med två svenska företag som producerar de nya solcellsprodukterna, Exeger och Epishine.

    Nyligen lanserades världens första självladdande hörlurar. De har tagits fram i ett partnerskap mellan det svenska bolaget Exeger, som specialiserat sig på solcellsteknik där all form av ljus ska kunna omvandlas till elektrisk kraft, och Urbanista som tillverkar ljudprodukter. 

    Enligt bolagen är självladdande produkter efterfrågat från medvetna konsumenter. Basen bakom de självladdande hörlurarna är Exegers Powerfoyle, ett solcellsmaterial som omvandlar alla former av ljus till elektrisk energi. Powerfoyle har sedan integrerats i hörlurarna från Urbanista så att de kan självladdas från det omgivande ljuset både inomhus och utomhus.

    Det här är gnistan som kommer att antända en revolution inom konsumentelektronik […] Det är början på en ny era där människor kan njuta av självdrivna produkter som alltid är på, uttalar sig Giovanni Fili, grundare och VD för Exeger, i ett pressmeddelande.

    Solcellsmaterialet Powerfoyle kan enligt Exeger integreras i vilken konsumentelektronikprodukt som helst och med det ge produkten ökad batterikapacitet eller ”evigt batteriliv”. Karin Carlström, Brand & Marketing Manager på Exeger, berättade om nyttan med den här typen av solcellsprodukt:

    Skillnaden mellan en vanlig produkt och en med Powerfoyle, är att den med Powerfoyle laddas av både inom- och utomhusljus, både i aktivt läge när den används men också när den bara ligger. Här är det viktigt att användaren förstår nyttan av att ha sina Powerfoyle-produkter i ljusa miljöer, för desto ljusare, desto fler fotoner finns tillgängliga att konverteras till elektricitet. Så varje gång du inte laddar i nätet utan använder Powerfoyle för att konvertera ljuset runt dig till elektricitet är det en vinst för miljön. En liten vinst per produkt, men aggregerat kan det bli en enorm skillnad.

    Ytterligare ett svenskt bolag som utvecklar inomhussolceller är Epishine som vill revolutionera fastighetsbranschen med sina produkter. Deras vision är att allt som idag drivs med batterier i våra hus ska kunna drivas med inomhussolceller istället.

    Liksom Exeger jobbar Epishine tillsammans med andra techbolag som tar fram självladdande produkter genom att integrera solceller i dem. Bland de första produkter deras kunder lanserat återfinns elektronisk lås, trådlösa sensorer och trådlösa brandvarnare. Produkterna kan enligt Epishine drivas med enbart ljuset från lågenergilampor.

    Vi har fått otroligt mycket positiv uppmärksamhet kring de kundcase vi presenterat och många förfrågningar från till exempel andra låsbolag. […] Alla de applikationer som idag behöver ett trippel-A-batteri eller ett knappcellsbatteri kan i stället drivas med vår ljuscell, säger Anna Björklou, Epishines vd till Dagens Industri.

    Enligt Anna Björklou, Epishines VD, finns idag de största utmaningarna med den nya tekniken inte inom den egna produktionskapaciteten, utan hos kunderna. 

    Det tar ganska lång tid för våra kunder att testa, besluta, anpassa och integrera vår produkt i sina applikationer. Så ledtiden i våra kundcase är minst ett år innan vi kommer upp i någon volymproduktion, säger Anna Björklou till Dagens Industri.

    Hur miljövänliga är produkterna? 

    Solenergi har vi lärt oss är bra, men på SMB undrade vi även vilka andra miljöaspekter som beaktas när företagen producerar de nya solcellsprodukterna. Vi frågade därför Karin Carlström på Exeger om hur miljövänlig deras solcellsprodukt är:

    Korta svaret: vi förbättrar alltid våra kunders produkter, på flera sätt. Värt att nämna är att all produktion, innovation, och utveckling sker i vår produktionsanläggning som ligger på KTH-området i Stockholm. Vi skeppar alltså en solcell till våra kunder som i sin tur integrerar den i sina produkter. […] Nu när vi lanserat två produkter kommer vi att bygga en fabrik med betydligt större kapacitet. Den kommer också att finnas i Stockholmsområdet, vilket innebär en mer hållbar produktion än på många andra ställen med allt från energikälla till arbetsmiljö och säkerhet för arbetarna.

    Samma fråga ställdes till Epishine. Enligt Anders Elfwing på Epishine är det positivt att ljuscellerna kan ersätta miljöskadliga batterier. Han menar också att plastmaterialet i deras solcellsprodukter kan ha positiva miljöfördelar: 

    Materialet är plast och även om plast har fått ett dåligt rykte är det ett väldigt resurseffektivt material som är lätt att transportera, kan återvinnas och på sikt skapas från icke-fossila källor. Vi har tillsammans med våra leverantörer och andra aktörer en pågående diskussion om återvinning. Tillverkningen av ljuscellerna sker i Sverige och bygger på tryckteknik som kräver väldigt lite energi.

    Som en jämförelse påpekar Anders att materialet i andra sollcellstyper ofta kräver icke-förnyelsebara resurser och energikrävande tillverkningen samt i vissa fall sker i länder med dåliga arbetsförhållanden.

    Samma fråga ställdes till Åsa Stenmarck, materialflödesexpert på Naturvårdsverket, det vill säga hur miljövänliga de nya solcellsprodukterna är. Enligt henne är företagens resonemang i det här är rätt, att solcellsteknologin är bra, men att materialen de tillverkas av fortfarande är viktiga för att de ska anses miljövänliga: 

    Det är ju super om vi kan ladda våra produkter på det sätt som de beskriver. Inget har ju dock ’evigt liv’ och min främsta fundering blir vad som händer med de uttjänta produkterna. Kan de återvinnas? Och då menar jag inte exempelvis hörlurarna eller låsen som sådana utan själva solcellerna. Jag tycker även att det finns en poäng i att ha en bra plast eftersom metaller och mineraler är något som måste utvinnas om de inte återvunnits, vilket fortfarande är sällsynt när det gäller jordartsmetaller och mineraler. Använder man plast är det dock bra om plastråvaran är återvunnen. 

    Den här utvecklingen inom solcellsteknologin är lovande och det återstår att se om den nya solcellsteknologin kan få fäste.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.