Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sjöstedt: Klimatfrågan måste bli en valfråga

  Vänsterpartiets ordförande menar att partiet måste våga diskutera de mindre populära klimatlösningarna – även under valrörelsen.

  I fredags hade Vänsterpartiets riksdagsgrupp ett seminarium med temat Lokala klimatinvesteringar – för en global lösning. Supermiljöbloggen fanns på plats och kunde höra Jonas Sjöstedt inleda med att berätta att en av partiets absolut viktigaste uppgifter just nu på miljö- och klimatområdet är att våga ställa de svåra och inte alltid så populära frågorna.

  Frågor som har att göra med vad som faktiskt behövs för att klara de uppsatta miljömålen: Krävs det exempelvis nya handelsmönster? Är vår modell av ekonomisk tillväxt som bygger på ständigt ökad materiell konsumtion ens möjlig ur ett längre perspektiv? Vad krävs av samhällelig planering i framtiden?

  – Vi har inte alla svar, men vi ska åtminstone vara ett parti som vågar ställa frågorna och söka svaren, berättade Sjöstedt.

  Vänsterns miljöpolitiske talesperson, Jens Holm, passade under seminariet på att fråga Sjöstedt om han och partiet verkligen kommer våga – även under valrörelsen – lyfta åtgärder på klimatområdet som till exempel att vi behöver äta mindre kött och flyga mindre.

  – Ja, jag menar att det är vår uppgift att göra det. Klimatfrågan har sådan betydelse. Jag fruktar dock att 2014 års val inte blir ett klimatval. Även om det borde vara det. Men vår uppgift är att ta det här på allvar, och då kan vi inte smita iväg från de här frågorna, svarade Sjöstedt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.