Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SJ:s ordförande tvingas avgå – Extremt kritisk mot regeringens agerande


  Ulf Adelsohn meddelade på torsdagseftermiddagen att han nu tvingas avgå som SJ:s styrelseordförande efter nio år på uppdraget. Kristdemokraterna har tidigare försökt kicka hela SJ:s styrelse men när Adelsohn får frågan om han fått sparken svarar han diplomatiskt att ”i sådana här sammanhang sköts allt på ett belevat och artigt sätt”.

  Adelsohn har under sin tid som styrelseordförande gjort sig känd som väldigt frispråkig och kommenterar när han avgår att ”Svensk järnvägstrafik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år. Järnvägen är en nationell nyttighet. Jag ser att vi har ett uppdrag från svenska folket. Men vi har inget annat krav på oss än lönsamhet. Ska vi lägga ned all annan trafik?” och kritiserar dessutom avregleringen av järnvägen och menar att inget annat land i hela världen genomfört en så pass total avreglering som Sverige.

  Sedan tidigare har Adelsohn liknat ordförandeuppdraget vid att vara tysk general under Hitler.

  Även SJ:s VD har varit kritisk och sade under en riksdagsutfrågning i december att Sverige hade sämst tågunderhåll i hela Europa. Trafikverket delar bilden av att underhållet är för lågt och menar att det idag saknas 2-3 miljarder årligen. I den senaste budgeten sänkte Alliansregeringen underhållet med 700 miljoner kronor.

  Rekommenderad läsning; Trafikverket: Tågkaos utan högre underhåll, Granskning: Alliansens tågpolitik, Alla utom regeringen överens – satsa på järnväg

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.