Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SKANDAL: Regeringen bryter mot regler om utsläppsrätter

  Det blev stor uppståndelse när det i en fotnot i Alliansregeringens budget redovisades att en försäljning av Sveriges utsläppsrätter skulle bli av. Många trodde att det handlade om att Sverige skulle sälja ut de utsläppsminskningar vi gjort inom ramarna för Kyoto-protokollet men istället visade det sig om att det handlade om intäkter från EU:s utsläppshandel. Nu visar det sig att regeringen genom sitt agerande bryter mot EU:s miljödirektiv istället.

  Vänsterpartisten Jens Holm ställde i en interpellation en fråga till miljöministern om varför det i budgeten inte står att pengarna från utsläppshandeln är öronmärkta för klimatåtgärder trots att det tydligt framgår i EU:s utsläppshandelsdirektiv att minst hälften av intäkterna ska gå direkt till klimatåtgärder.

  2009/29/EG;

  18) Med hänsyn till de avsevärda ansträngningar som krävs för att bekämpa klimatförändringarna och göra anpassningar till klimatförändringarnas oundvikliga följder, bör minst 50 % av intäkterna från auktioneringen av utsläppsrätter användas till att minska växthusgasutsläppen, göra anpassningar till klimatförändringarnas verkningar, finansiera forskning […]

  Idag debatterades frågan i riksdagen och då svarade finansminister Anders Borg (M) att pengarna inte kommer att öronmärkas utan istället kommer att gå direkt in i statsbudgeten.

  – Det är upprörande att regeringen tar de här öronmärkta pengarna och lägger dem på skattesänkningar för höginkomsttagare, jag hade hellre sett att pengarna hade gått till klimatbistånd, säger Jens Holm till supermiljöbloggen. Jag kommer följa upp det här och kontakta EU-kommissionen, för regeringens agerande bryter helt klart emot direktivet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.