Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skatt på handelsgödsel kan vara på väg tillbaka

  Vid årsskiftet 2009/2010 avskaffade Alliansregeringen skatten på handelsgödsel och punkskatten på kadmium i handelsgödsel. Beslutet möttes av kraftig kritik från bland annat Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen eftersom beslutet beräknades öka utsläppen av växthusgasen lustgas, öka övergödningen samt öka mängden kadmium i maten. Kadmium är en tungmetall påverkar fertiliteten negativt, är cancerframkallande, kan ge njurbesvär och benskörhet. Efter beslutet varnade många experter för att vi i Sverige nu skulle få hälsovådliga kadmiumnivåer i maten.

  Skatten på handelsgödsel och kadmium verkar nu vara på väg tillbaka efter att de Rödgröna partierna fått oväntat stöd från Sverigedemokraterna i frågan. Folkpartiet lovade innan valet att man skulle införa skatten igen om det var så att avskaffandet av skatten ledde till en ökad gödselanvändning. Enligt Jordbruksverket beräknar själva att användningen ökat men Folkpartiet svarar på twitter att de inte vill se ett återinförande av skatten trots deras tidigare löfte.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.