Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Skev mätning av växthusgasutsläpp kan ge falsk bild av Sverige

  Foto: Petr Štefek

  21 initiativtagare höjer nu sina röster för att uppmärksamma hur utsläppen av framförallt koldioxid beräknas i Sverige. Genom att beräkna utsläpp vid konsumtion istället för produktion kan tydligare siffror tas fram, skriver de i en debattartikel i DN. 

  Många krafttag har gjorts för att minska de svenska utsläppen, men en av de mer väsentliga skillnaderna har tyvärr ingenting med minskade utsläpp att göra. Visserligen förbättras Sveriges statistik, men enligt en debattartikel i DN, menar författarna att stora delar av vår produktion har flyttat utomlands, likaså importerar vi en stor mängd produkter och varor som aldrig redovisas som svenska utsläpp. Modellen som idag används kallas produktionsperspektivet och mäter i huvudsak det som produceras inom Sveriges gränser, enligt författarna. 21 svenska organisationer har därför startat ställningstagandet Klimatmålsinitiativet.

  Vi vill att Sverige ska ta hänsyn till landets hela klimatpåverkan och lägga till ett nytt etappmål bland de svenska miljömålen om att minska de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen. Det nya etappmålet ska formuleras med utgångspunkt i att alla människor i världen har rätt till ett lika stort utsläppsutrymme och att tvågradersmålet ska kunna nås, skriver initiativtagarna i en debattartikel för DN.

  Ofta ökar dessutom utsläppen när man istället producerar och importerar varorna från andra länder jämfört med vad utsläppen skulle varit om produktionen legat i Sverige. De 21 initiativtagarna vill istället att utsläppen mäts ur ett konsumtionsbaserat perspektiv, vilket innebär att all konsumtion som sker inom Sveriges gränser räknas, vare sig det är importerade varor eller egenproducerade. Dock räknas inte den produktion med som sker i Sverige men går på export. Skillnaden mellan konsumtion- och produktionsperspektiv kan skilja sig väsentligt enligt författarna och tar upp köttfrågan som exempel.

  Köttproduktionen i Sverige har gått ner de senaste decennierna och därför har utsläppen relaterat till detta minskat inom landet. Däremot har svenskarnas köttätande ökat under perioden. Utsläppen från svenskars köttkonsumtion har därmed också ökat kraftigt, men detta är inte synligt i den svenska utsläppsstatistiken enligt dagens rapporteringsmodell då utsläppen främst sker i länderna vi köper kött ifrån.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra