Skog med rödlistade arter avverkas i Östergötland
Talltita, ullticka och knärot är några av de rödlistade arter som hittats i ett föreslaget skogsreservat i Östergötland. Nu avverkas skogen av bolaget Södra, utan hänsyn till de skyddsvärda arterna. Organisationen Skydda skogen kräver ett omedelbart stopp för avverkningarna.
I en skog i Åtvidabergs kommun i Östergötland har det hittats både talltita, ullticka och den fridlysta orkidén knärot – arter som alla är rödlistade. Området är föreslaget att bli reservat sedan 2018, men trots det avverkningsanmälde skogsbolaget Södra fyra områden i höstas, och har även genomfört avverkningar tidigare.
Enligt Karin Wilhelmson i Östergötlands skogsgrupp (Naturskyddsföreningen) är det Skogsstyrelsens bristfälliga kontroll och styrning som tillåter skogsbolag att fortsätta kalavverka skog med höga naturvärden. När Skogsstyrelsen inte svarade på begäran om avverkningsanmälan 2023, valde Naturskyddsföreningen att gå till domstol. I december överklagade man beslutet till Mark- och miljödomstolen, men protesten avvisades.
Nu rapporterar Skydda skogen att skogsbolaget Södra har påbörjat avverkning i området med de höga naturvärdena och rödlistade arterna. Ett av argumenten för avverkningen var angrepp av granbarkborre, men det menar Skydda Skogen inte rättfärdigar denna avverkning. Eftersom de flesta granbarkborrar övervintrar i marken, är det inte särskilt effektivt att avverka denna årstid för att motverka angreppen.
Vi kräver att Södra omedelbart avbryter sin avverkning i området som dessutom sker under fåglarnas häckningsperiod. Ett flertal fridlysta och rödlistade arter finns i detta värdefulla och känsliga område, säger Nils Hydén, biolog och artexpert.
Skydda skogen rapporterar om att Södra inte lämnat någon hänsyn till den fridlysta knäroten i norra delen av skogsområdet, när de gjorde avverkningen nu i mars. De befarar att även fler skyddsvärda områden riskerar avverkning.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till