Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skönt är grönt – Hur du har det bästa sexet

  Vi har alla fått höra vikten av ansvarsfullt sex. Men hur sex påverkar miljön kan hamna i skymundan, så nu vill Supermiljöbloggen försöka skapa klarhet i mörket. Hur påverkar preventivmedlen och leksakerna miljön och vilka är de bättre alternativen?

  För ett tag sen skrev Supermiljöbloggen om de rättvisemärkta och koldioxidneutrala kondomerna Fair Squared vars försäljning ökar i Storbritannien. Kanske ännu mer intressant är att liknande kondomer även går att köpa i Sverige, av märket French Letter. RFSU skriver att det ”varje år säljs över 17 miljoner kondomer i Sverige. Men det är få som tänker på att kondomerna har börjat som trädsav i Malaysia, behandlats och gjutits i Japan och slutligen testats och förpackats i en liten by i Hälsingland innan de hamnade på hyllan på Konsum.” De påpekar också att kondomer är det säkraste sättet att skydda sig från sjukdomar och oönskad graviditet. Ett problem är däremot att kondomer kan vara svårnedbrytbara för naturen. Latex är nedbrytbart, men inte under vatten vilket gör det otroligt viktigt att du inte spolar ner dem i toaletten. Ett bra tips kan vara att vira in dem i ett nedbrytbart material så som papper och lägga dem i soporna för att underlätta nedbrytningen.

  P-piller, p-plåster, p-stav och p-ring skapar stora problem i våra vattendrag. Laxyngel i Östersjön har vissa år uppvisat en dödlighet på 90% vilket delvis kan bero på hormonerna kvinnorna som tar p-piller kissar ut. Resultatet av hormonerna blir att fiskars och grodors fortplantningsförmåga skadas och skapar mutationer. Även måsfåglar, alligatorer och isbjörnar har visats påverkas i andra delar av världen. Om det är p-piller du söker är Qlaira ett mer miljövänligt alternativ. Det finns även ett hormonfria pessar som heter FemCap och Milex, och om du letar efter spiral är kopparspiral det miljömässigt bästa.

  I själva produkterna kan det finnas mycket som varken är bra för dig eller miljön. Om saliv inte känns som ett bra alternativ till glidmedel finns det många ekologiska produkter på marknaden, även massageolja och liknande. Om det är leksaker du söker kan du hitta en guide till material här. Enligt erotikpedagogen Ylva Franzén är glas och trä de mest miljövänliga alternativen och hon uppmanar att konsumenterna ska leta efter en CE-märkning på kartongen vilket innebär att produkten håller sig under gränsvärdet. Att fundera på huruvida produkten kräver batterier och i så fall vilka batterier du använder är självklart också viktigt.

  Trevligt höstmys från oss på Supermiljöbloggen!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.