Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skyddsjakt – nu i preventivt syfte

  I vinter kan det bli utökad skyddsjakt på varg i preventivt syfte. Detta innebär i praktiken att vargen inte behöver ha åstadkommit några skador – det räcker med att ”det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador”. Detta enligt ett förslag från Naturvårdsverket.

  Sverige har tidigare fått bassning av EU-kommissionen för den kritiserade licensjakten av varg. Man var bland annat kritisk till det låga måltalet av vargar som skulle lämnas samt att man jagade en hotad art. Detta medföljde att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren lovade att utöka skyddsjakten istället och skippa licensjakten i vinter.

  Nu riskerar man dock att trampa i klaveret igen då även skyddsjakt bär med sig vissa EU-direktiv – den måste motiveras. Man måste alltså kunna påvisa behovet av jakten, vilket torde bli svårt om man vill jaga i preventivt syfte. Naturvårdsverket verkar ha insett denna tankevurpa och skickar nu ut förslaget på remiss.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.