Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Slaget om Sveriges största förorenare avgörs om tre dagar

  Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Preem

  Samtidigt som vetenskapen larmar om att vi står inför klimatkollaps vill Preem bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, Preemraff. På fredag kan de få grönt ljus för att bygga Sveriges största utsläppare.

  Om Preemraff byggs ut väntas anläggningen släppa ut sex gånger så mycket som allt inrikesflyg i Sverige gör under ett år, trots att världens klimatforskare är mer än tydliga med att vi måste minska våra växthusgasutsläpp – både omgående och drastiskt – för att hålla oss under den 2-gradiga upphettningen som anses ”säker”. För människan åtminstone, 99 procent av korallreven lär försvinna vid en sådan uppvärmning tillsammans med otaliga arter.

  I november förra året fick Preemraff klartecken från Mark- och miljödomstolen, vilket har överklagats av bland annat Naturskyddsföreningen. Enligt Klimatpolitiska rådet skulle det kräva att Sveriges miljölagstiftning görs om. Domstolen tog inte med de ökade utsläppen av koldioxid i domslutet, eftersom Preemraff ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. Som den svenska miljöbalken är utformad idag kan vi inte hindra de de ökade koldioxidutsläppen.

  Något är fundamentalt fel när vi har en klimatlag som säger att våra utsläpp ska vara nere på noll år 2045, och så tillåts en verksamhet som kan bli Sveriges största utsläppskälla, sammanfattar Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, situationen till SVT.

  Preems syfte med att bygga ut anläggningen är att producera bensin och diesel med lägre svavelhalt. Samtidigt planerar fler och fler länder i världen förbud mot fossilbilar, så hur mycket framtidstänk som ligger bakom planen kan minst sagt debatteras.


  SMB jobbar för att sätta p för klimatvidriga verksamheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!