Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Slopad havsvindpark får svåra följder för skånska elpriser

    Skåne har bland EU:s lägsta lokala produktion av el och med svenska mått mätt redan höga elpriser. Statliga Vattenfalls besked häromdagen om att havsvindparken Kriegerflaket stoppas på grund av uteblivet statligt stöd grinar därför regeringen och energiministern illa i ansiktet. För nu varnar Sydsvenska Handelskammaren för stigande elpriser om inte mer kraft kommer på plats år 2030.

    Tidöregeringens beslut i fjol att riva upp tidigare löfte om statlig subventionering av kraftkablarna från havsvindparker in till land slog tillbaka med full kraft när Vattenfall nu helt sonika stoppar fortsatt planering av vindkraft vid Kriegerflaket 30 kilometer utanför Trelleborg.

    Det vore förfärligt tråkigt om vi inte kan bygga Kriegers flak som skulle bidra med 2,7 terrawattimmar i södra Sverige där vi behöver mer el – men vårt jobb är att bara göra lönsamma projekt, sa i måndags Vattenfalls vindkraftsansvariga Helen Biström till P1.

    Ansvariga ministern Ebba Busch kommentar andades förvåning. Hon påpekade bland annat att det finns andra vindkraftsprojekt, till exempel Vattenfalls egna Kattegatt Syd där kalkylen verkar hålla, utan statlig subvention av landkablarna.

    Vattenfall lägger locket på om vindparker

    Men stämmer ministerns påstående? Detta går inte att svara på. Vattenfalls pressavdelning säger till SMB att bolaget inte beviljar fler intervjuer i ämnet vindparker för tillfället. Informatören bekräftar bara att Kattegatt Syd alltjämt är ett aktivt projekt, som dock ligger längre bort i tidsschemat. Kriegerflakets produktionsstart var satt till år 2028, medan Kattegatt Syd planeras gå igång år 2032.

    Någon förvåning finns det dock knappast skäl till. Det kan noteras att Vattenfall redan i fjol höll upp ett varningens finger för att kalkylerna för havsvindparker äventyras när Svenska Kraftnät inte kan räkna med statligt stöd för nätanslutningen från havsbaserade parker.

    SMB fick tidigare i år ett liknande rakt besked från Vattenfalls vinddivision på frågan om vad uteblivet statlig stöd för distributionen betyder:

    Det finns en stor potential i havsbaserad vindkraft i Sverige, något som vi bör ta vara på då vindkraften är särskilt viktig för att Sverige i närtid ska kunna ställa om till en fossilfri ekonomi. Havsbaserad vind behöver en lösning för anslutningen till stamnätet, där staten som i andra länder tar en tydlig roll, sa pressekreterare Johan Sennerö vid detta tillfälle.

    Som ett brev på posten varnar nu Sydsvenska handelskammaren för stigande priser om inte ny produktion kommer igång lokalt i och kring Skåne.

    Skånes egen elproduktion täcker bara 15 procent

    Om inte mer el produceras lokalt i det södra elområdet, eller kan distribueras dit före år 2030, kommer enligt handelskammaren priset att stiga med 40 öre per kilowattimme, skriver TT. En stor del av prisökningen beror på ett stopp för Kriegerflaket, men det handlar även om annan planerad nyproduktion som måste på plats till dess.

    Man baserar sitt påstående på en prognos som utarbetats av Energiforsk, som i sin tur utgår från de beställningar på elleveranser från näringslivet som hanteras av så kallade Skånes Effektkommission, skriver kammaren på sin hemsida. Om Skånes nuvarande självförsörjning av el på blott 15 procent kan öka till 50 procent inom sex år betyder detta sänkta elpriser med cirka 40 öre per kilowattimme i Skåne. Effekten på sysselsättningen blir också mycket stor, enligt slutsatserna.

    Energiforsks undersökning presenteras i sin helhet vid ett seminarium under torsdagen den 5 september.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.