Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SL:s höjda avgifter avskräcker resenärer

  Från och med den första september förra året chockhöjdes biljettpriserna i Stockholms kollektivtrafik. Beslutet kom från Alliansen i landstinget och försvarades osmidigt nog med att det ”bara motsvarar tre chipspåsar”. Nu visar det sig vad beslutet har fått för konsekvenser – färre kollektivtrafikanter.

  Hundra kronor. Så mycket höjdes priset på ett månadskort. Nu har Göran Tegnér, trafikanalytiker vid analys- och teknikföretaget WSP, analyserat effekterna av prishöjningen för SvD:s räkning. Antalet kollektivtrafikanter är 2,2 procent lägre än om priset inte skulle ha höjts, visar Tegnérs beräkningar. Störst är tappet för periodkorten, där cirka 47000 färre kort sålts under perioden. Tidigare har vi på Supermiljöbloggen rapporterat att SL:s taxa stiger fortare än bensinpriset.

  – Prisökningar leder till intäktsökningar men minskar resandet, det är ofrånkomligt, säger Göran Tegnér.

  Samtidigt har Alliansen valt att satsa närmare 30 miljarder på Förbifart Stockholm – en bilväg som visat sig bli försenad, fördyrad och förstörande. Den planeras även för att tillåta farligt gods, den kommer att innehålla farliga partiklar och ja – den kommer leda till att färre åker kollektivt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.