Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Små framsteg i Bankok

  Efter en vecka av samtal på klimatmötet i Bankok har man nu enats om en agenda för resten av årets förhandlingar. Samtidigt gör den gamla sprickan mellan rika och fattiga länder sig påmind.

  I förhandlingar som kantade av en djungel av diplomatisk krånglighet måste det ses som ett litet framsteg att man kom överens om en gemensam agenda för årets förhandlingar. Förhandlingarna kommer att ske på flera olika mellanmöten och avslutas med det stora COP17 i slutet av året i Sydafrika.

  Sprickan mellan rika och fattiga länder lyste däremot igenom mer tydligt. USA gjorde inte bara klart att de vägrar delta i Kyotoprotokollet – nu sa dessutom deras förhandlare att de inte är intresserade av något legalt bindande protokoll över huvud taget. Detta får å sin sida EU och andra viktiga aktörer att tveka på framtida engagemang i Kyotoprotokollet.

  Eftersom Kyotoprotokollet är det enda juridiskt bindande protokollet inom FN ser de fattiga länderna allvarligt på USA:s och EU:s ställning till detsamma. De betonade flera gånger under Bankok-mötet att det är viktigt att Kyotoprotokollet ska bli förlängt redan i år. De har tidigare fått stöd från klimatkonventionens chef Christiana Figueres.

  En sammanfattning av hur FN-processen fungerar hittar du i denna video som spelades in när Supermiljöbloggen deltog på COP16.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.