Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SMB i Kallak: Gruvan som splittrar Jokkmokk

  Sex personer greps varav två kommer att åtalas för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd i efter gårdagens polisingripande mot miljöaktivisterna i Kallak fyra mil nordväst om Jokkmokk. Sedan början av juli har man arbetat för att stoppa det brittiska prospektionsföretaget Beowulfs borrande efter järnmalm.

  En styrka om 10 poliser marscherade vid 10-tiden in i lägret som blockerar vägen till det natursköna och mineralrika området. Två aktivister hade gjutit ihop betongrör i marken, i vilka de hade kedjat fast sina armar. I över två timmar grävde poliserna med spätt och spade innan aktivisterna kunde bäras bort till en abonnerad buss. Ytterligare fyra aktivister hade klättrat upp i en tornliknande konstruktion som blockerade vägen. Byggnaden rasade efter att polisen sågat av dess bärande pelare, och aktivisterna föll ca två meter ner på marken. Även en polis var nära att få tornet över sig. Det stora medieuppbådet kan tänkas ha påverkat polisen, som gick lugnare tillväga än vid ingripandet den 30:e juli.

  IMG_1673
  Tre till sju poliser arbetade i grupp med att gräva loss aktivisterna. Foto: Malin Hassler

  Efter att ha lämnat personuppgifter till polisen släpptes aktivisterna ut ur bussen. Enligt uppgifter kommer de två män som satt fastkedjade att åtalas för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. Som uppmärksamt ögonvittne observerades inte en ända våldsam handling från aktivisternas sida.

  – Vi är okej, men ganska chockade, säger en av aktivisterna som föll illa ur tornet.

  Ett 10-tal poliser hade kallats in från hela Norrbottens län för att bryta blockeringarna. Ingen Jokkmokkpolis deltog i insatsen, eftersom de ansågs stå konflikten för nära. Gruvans vara eller icke vara har delat Jokkmokk och närliggande samhällen i två läger. Hårda tongångar och hätska personangrepp har påverkat debattklimatet negativt.

  Ett 60-tal personer kom för att bevittna dramat. Bland dem fanns många boende från de kringliggande samhällena. Många kom från Björkholmen, en by som kommer att rivas om det anläggs en gruva i Kallak, för att visa sitt stöd till aktivisterna. Representanter från de berörda samebyarna var närvarande. En gruva i området skulle sabotera rennäringen för två av landets största samebyar, Jåkkåkaska och Sirges, som har sina vinterbetesmarker just där gruvan är planerad att ligga. Bland betraktarna fanns också Jokkmokkbor som menar att en gruva kan förse orten med välbehövda arbetstillfällen.

  IMG_1660
  Utsikt från byn Björkholmen. Sarek skymtas i horisonten.
  Foto: Malin Hassler

  Kallak är beläget ca 10 mil från Sarek och alldeles på gränsen till världsarvet Laponia. Området är rikt på färskvatten, här finns fortfarande orörda skogspartier och skägglav – en indikator på hög luftkvalitet – växer överallt. Beowolf har beräknat gruvans levnadsålder till 14 år, och företaget som köper malmfyndigheterna måste göra stora infrastrukturella investeringar. Kritiker menar att en gruva inte kommer vara ekonomiskt lönsamt. På andra sidan vattnet från Kallak letar ett Chilenskt företag efter koppar, en industri ökänd för sin gifttyngdhet.

  – Ingreppen i naturen är enorma och eviga. Vår regering låter internationella företag äta upp och förgifta Sverige utan att ge någonting tillbaka. En halv promille av vinsten går till statskassan. Det är vansinne, säger Ulla Karlsson, biolog som rest till Jokkmokk från Umeå för att utrycka sitt stöd för kampen mot gruvan.

  Vid 17-tiden var blockeringarna rivna och företagets borrmaskiner rullade upp till platsen där sprängarbete ska pågå under vecka. Samtidigt började aktivisterna bygga upp vägspärrarna på nytt.

   

   

  IMG_1679
  Vid 17-tiden kunde maskinteknikerna börja borra där sprängningarna ska äga rum.
  Foto: Malin Hassler

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.