Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  SMB tipsar: Miljödepartementets podradio

  Trött på julhetsen? Ta det lugnt och lyssna på drygt tre timmars intressanta miljödiskussioner.

  Ett pilotprojekt – så kallar Miljödepartementet den podradioserie som man sänt under december månad och som består av fyra längre intervjuer med kända miljöprofiler. Eva Krutmeijer, som är skribent och forskningskommunikatör försöker ta reda på vilken roll miljöpolitiken egentligen spelar i dagens samhälle. Till sin hjälp har hon valt ut inga mindre än:

  Anders Turesson, huvudsekreterare i Miljöforskningsberedningen, tidigare svensk chefsförhandlare inom klimatförhandlingarna, som i intervjun bland annat säger:
  – Det är viktigt att Sverige är ett land som går före, en förebild för andra. Om inte Sverige kan vara det, vem skulle då vara det? Jag är övertygad om att det är alldeles nödvändigt med förebilder.

  Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan:
  – Politiken just nu är lite slapp. Man hade några års uppsving med klimatdebatt, men nu verkar det som att man kunnat dra sig undan. Det farliga med den politiken är den signal det sänder till alla andra aktörer, när de som är högst upp börjar signalera att det här inte är det viktigaste längre.

  Annika E Nilsson, forskare vid Stockholm Environment Institute, SEI:
  – Naturvetenskaplig forskning har varit en otroligt viktig grund för att förstå processer i naturmiljön, och det kommer fortsätta att vara viktigt. Men det har också blivit uppenbart att naturvetenskaplig kunskap i sig inte leder till förändringar i våra beteenden och i politiken.

  Måns Lönnroth, folkpensionär, har tidigare bland annat varit vd för Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, och jobbat som statssekreterare på miljödepartementet:
  – Om du tar ett exempel som kemikaliepolitiken, det är klart att industrin helst skulle vilja se en gemensam global kemikaliereglering. Men om man ställer det kravet, då blir det aldrig något. Det blir bara något om någon bestämmer sig för att nu gör vi något.

  Miljödepartementet skriver att de inte vet i vilken utsträckning och form de kommer använda podradion som kanal i framtiden. Supermiljöbloggen hoppas dock på en fortsättning under nästa år med fler intervjuer av detta slag. Det här pilotprojektet flyger.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra