(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

SMB tipsar: Spöken i Östersjön

Idag visade TV4 Fakta reprisen av den nya svenska dokumentärfilmen Spöken i Östersjön.

Dokumentären handlar om hur fiskare lämnat kvar kilometervis av fisknät på Östersjöns botten, nät som tar död på både fiskar och bryter ner den marina bottenmiljön.

Filmen tar upp ett antal konkreta åtgärder:

  1. Krav om rapportering vid förlust av nät.
  2. Utrusta näten med transponder för lokalisering.
  3. Byte av material till bomull i nätkonstruktionen skulle medför kortare. nedbrytningstid av näten och i slutänden att nätet lägger sig längs botten och undviker att fånga fisk.
  4. Yrkesfiskare borde arbeta mer aktivt under icke fiskesäsong med att omhänderta spökgarn.

SMB har givetvis intervjuat Joakim Odelberg, dykaren och musikern som vars team står bakom dokumentären, som förklar sina förhoppningar på mottagandet av filmen såhär:

”Jag hoppas att filmen kommer att skapa en debatt om spökgarn, hur man kan rensa Östersjön från dem, men även att man hittar nya sätt att fiska på, med andra metoder och andra miljövänligare material i fiskeredskapen”

”Tänk så mycket fisk, sjöfågel, säl och tumlare som fastnat och plågats ihjäl i dessa dödsfällor till ingen som helst nytta, vilket oerhört slöseri med vår natur, och rent ekonomiskt … vilken flopp”

Den välmeriterade dokumentärfilmaren, Tom Alandh, om filmen:
“Först och främst en bra ton, personlig på ett spännande sätt. Och så underbara bilder och rappt klippt. Och så bra med fakta, lärorikt och med känsla i skön förening. Och musiken väl avvägd. Ett mycket proffsigt jobb.”

Filmen går även att se i TV4 Play fram till den 24 november.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.